MERKO JE OSTVARIO SVOJ SAN – SA HARMONIKOM 18 GODINA

Merko Rastoder

Merko Rastoder je još jedan od ljudi iz petnjičkog kraja koji pjeva malih nogu i od toga živi. Muzika je za njega, kako kaže smisao života i nešto što radi iz zadovoljstva i ljubavi a ne zbog slave ili novca. Iz zavičaja je otišao vrlo mlad. Radio je u podgoričkom Kombinatu aluminijuma cijelih 15 godina. Svoje radne dane uljepšavao je pjesmom, lijepom sevdalinkom naučenom od svog oca. koji je svirao klarinet i podučavao ga tradiciji i kulturi bihorskog kraja.
“Svoj talenat sam otkrio još u osnovnoj školi na raznim priredbama. U tim godinama životna želja mi je bila da imam harmoniku koju nijesam mogao priuštiti, jer se tada slabije živjelo. A onda sam počeo da radim pa sam i kupio harmoniku. Od tada, a prošlo je punih 18 godina družim se s njom”, kaže Merko Rastoder.

U početku, priča ovaj Bihorac, svirao je kući sam za svoju dušu a poslije i na ispraćajima i svadbama.

“Na početku me je bilo strah da li će gosti biti zadovoljni sa tom mojom svirkom. S druge strane bilo mi je drago što sam pozvan”, kaže Merko.
On smatra da muzika mora da se rodi u čovjeku i da se zato to radi sa tolikim zadovoljstvom.

“Za mene je muzika nešto najljepše, nešto što me ispunjava. Dok sviram i pjevam naprosto odmaram dušu. U muzici nađem taj mir. Svoje znanje prenosim na sina“, priča Rastoder.
Merko nastupa u hotelima na svadbama, u diskotekama a snimio je svoje dvije pjesme zahvaljujući tekstopiscu Mirsadi Miri Erović koja mu obezbjeđuje nastupe, kako bi mogao da promoviše svoje pjesme.

Emir Muratović