CENTAR ZA SEOSKI RAZVOJ: SIJAČ ETIKETA OBMANJUJE JAVNOST

Nevladino udruženje Centar za seoski razvoj (CZS) Petnjica, s indignacijom odbacuje neistine o stotinama hiljada eura iz Luksemburga, za rad nevladinih organizacija u Petnjici, i za isti iznos očekuje da oni koji to iznose pokažu i dokažu argumentima i papirom o tolikim uplatama.
Niko ozbiljan se ne razbacuje informacijama rekla-kazala, i zato politikantski sijač etiketa ne zaslužuje odgovor. Ali, zbog javnosti moramo ukratko da podsjetimo šta je sve CZS radio i uradio.
Nevladino udruženje “Centar za seoski razvoj“ nastalo je 2007. godine iz potrebe da se podstakne i afirmiše razvoj petnjičkog kraja, zasnovan na prirodnim potencijalima, kulturnoj baštini i tradiciji gostoljubivog naroda.
Vođeni tom vizijom, entuzijasti Centra uspjeli su pokrenuti niz akcija kojima su širokoj javnosti otkrivali dio po dio ljepote bihorskih planina, rijeka i topline bihorskih domaćinstava.
Započeta je izgradnja pješačkih staza do atraktivnihlokacija kao što su Murovske Luke, Radmanska klisura, Koraćki krš… Ove aktivnosti Centra, prilikomboravka u našoj sredini i Opštini Berane, prepoznala je I podržala uvažena humanitarka Agnes Raush iz Luksemburga. Zahvaljujući njenom angažmanu i saradnji sa udruženjem “Amitie Luxemburg-Montenegro”, Ministarstvo inostranih poslova Luksemburga podržalo je dio projekta za Petnjicu.
U okviru ovog projekta realizovano je više projektnih zadataka; uređeno je i markirano preko 60 kilometara pješačkih staza, sedam izletišta za boravak i tradicionalna takmičenja, obuka domaćica za prijem gostiju u seoska domaćinstva, više kurseva engleskog jezika, snimljena dva kraća promotivna filma “Moj zavičaj” i “Životom protiv droge”, urađene su sertifikacije domaćih proizvoda, prezentacije na sajmovima u zemlji i inostranstvu, suorganizatori “Festivala kratke priče o Bihoru”, kao i večeri harmonike, obuke za izradu suvenira, višegodišnje organizovanje likovne kolonije za učenike osnovnih škola. Locirano je i postavljeno 38 putokaza, od magistaralnog puta do seoskih lokaliteta, Urađena je i web stranica Centra za seoski razvoj. Ova nevladina organizacija i dalje radi na projektima izrade suvenira. Organizator je manifestacije dobro poznate kao „Zavičajne staze“ koju je šest godina samostalno organizovala, dok se poslednje dvije godine održava u okviru „Bihorskog kulturnog ljeta“, a sve u cilju razvoja i predstavljanja naše Opštine.
Centar za seoski razvoj će i dalje biti otvoren za sve ljude dobre volje, koji žele prosperitet Petnjici.