“Bolest trava zavičajnih” za Ćamilov rođendan

U ediciji Centra za kulturu Bihor iz Petnjice upravo je štampana knjiga odabranih pjesama Safeta Hadrovića Vrbičkog “Bolest trava zavičajnih”, u  izboru  prof. dr Zorice Radulović .

Vrbički je autor preko 20 knjiga,  zapaženih u regionu i šire, ali tek sada ima knjigu koju je objavio neko iz rodnog kraja, Petnice, kazao je urednik Festivala priče Bihor 2015 Mirsad Rastoder.

“Riječ je o  autentičnom  sanjaru  iz Bihora, što od rane mladosti boluje sve narodne čežnje i traume u koštanu srž urezane. Stvaralac koji istraživački, već pola vijeka, iz bića Naroda, izranja poeziju i prozu koja umjetnički snažno, a literarno superiorno – svjedoči o bogatstvu bošnjačke tradicije i opstanku u istorijski strašnim mijenama i, nadasve, plemenitim porukama za buduće generacije. Vrbički do posljednjeg daha poetski strasno istura riječ u borbi protiv ništavila! Protiv zatiranja sopstvenog kulturološkog bića i zaborava pogroma”, kazao je Rastoder.

Safet Hadrovic
Safet Hadrovic

On je dodao da je u dogovoru sa autorom i  štamparima tempirano da se ova knjiga završi  uoči 18. decembra,  kako bi se njenim pojavljivanjem podsjetili  na dan dan rođenja velikog književnika Ćamila Sijarića i time nastavili da ovaj datum  obilježavamo  isticanjem  vrijednih stvaraoca  il’ pronmocijom  darovitih.

Izbor iz poezije Hadrovica priredila je uvažena prof. dr Zorica Radulović i u pogovoru zapisala.

“Imajući uvid u poeziju Safeta Hadrovića Vrbičkog smatramo da je pjesnik hvale dostojno i uspješno savladao onaj “vraški opasan i nezahvalan zanat” te da kao poeta izrazito senzibilnog nerva, tananih, suptilnih i filozofskih poruka, velike obaviještenosti i saznanja nudi nam prave bisere u svojoj poeziji. Poezija koju pjeva pjesnik što boluje “tajne bolesti zavičajnih trava” je svojevrstan doživljaj za čitaoca, susret sa ostvarenjem lirske stvaralačke refleksije i visoke pjesničke vrijednosti. Njegova poezija koja je poetski odziv zlu, u najboljem smislu riječi, dokaz je osvjedočenog stvaralačkog umijeća da svoj jezički izraz prožme dubokim, najdubljim smislovima u čemu postiže pravo majstorstvo. Poezija Safeta Hadrovića Vrbičkog svojim razuđenim sadržajem omogućava da se iz raznih uglova i sa raznih aspekata procjenjuje i posmatra njegovo poetsko djelo”, zapisala je  prof. dr Zorica Radulović

Promocija knjige u Podgorici biće nakon novogodišnjih i božićnih praznika.