POBJEDA: DPS vodi, SDP sustiže, BS pažljivo motri…

Da nije bilo izvjesne buke vezane za izgradnju objekta koji samo što nije prislonjen na zdanje Centra za kulturu, u kojem je privremeno smještena i opštinska administracija, možda se dileme ko i kako gradi unutar petnjičkog urbanog jezgra ne bi još otvarale. No, bilo je štojebilo,pajeproblem aktuelizovan na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta ali, po svemu sudeći, niko poslije toga nije očekivao prilično burnu reakciju ovdašnje javnosti.

Ispostavilo se, naime, da se divlje gradilo i u periodu dok je Petnjicabilaustatusu mjesnog centra jedinstvene beranske opštine, ali se, izgleda, ništabitnije nije promijenilo ni kada je prije više od dvije i po godine počela da funkcioniše kao samostalna samouprava. Sa svim pravima i obavezama lokalne zajednice nadležne, između ostalog, i za urbanističku održivost cjelokupne teritorije, a posebno urbanog jezgra i centralnih lokacija( za sada) šest mjesnih zajednica.

Slaba utjeha

Evidentno je da se gradi mimo još važećeg Detaljnog urbanističkog plana.
-Zato je dobro što je priča o očiglednom problemu pokrenuta, ali nije dobar način na koji je započela. Krenulo se, naime, sa namjerom da se kompromituju pojedinci za koje se mislilo da su bliski Bošnjačkoj stranki, ali se ispostavilo da je riječ o ljudima koji ne samo da nijesu naši članovi, nego su upravo oponenti politike koju kao stranka u vlasti, i na lokalnom i na državnom nivou, pokušavamo da afirmišemo kaže za Pobjedu predsjednik Skupštine Petnjice Adnan Muhović.

Po riječima Muhovića, koji je i predsjednik Opštinskog odbora BS-a za tu stranku i njega lično, slaba je utjeha to što među bahatim neimarima nema njihovih članova, jer narušavanje sklada i naruživanje izgleda i ono malo slobodnog prostora varoškog urbanog jezgra šteti svima. Jednako Petnjičanima koji su glasali za neku od stranaka i partija iz vladajuće koalicije, kao i onima koji su povjerenje dali aktuelnoj opoziciji.

Bez izuzetaka

Prema nezvaničnoj evidenciji, o kojoj se ovih dana govori u krugovima Bošnjačke stranke, dio istaknutih aktivista i pojedini članovi partijskih organa DPS-a vodeći su i kada je nelegalna gradnja u pitanju, a uz njih je i nekoliko članova opozicione Socijaldemokratske partije.

Desetak pretežno stambenih ali i poslovnih objekata rekonstruiše se, nadograđuje i nanovo gradi bez ijednog validnog papira i mimo još važeće planske dokumentacije iz vremena administrativnog zajedništva sa Beranama.

-Ne mislim, naravno, da bi partije, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, trebalo da preuzimaju uloge nadležnih inspektorata i ostalih državnih organa, ali sam uvjeren da mogu uticati na članstvo, a pogotovo na funkcionere iz sopstvenih redova, da poštuju zakon i da svi koji su nelegalno gradili, dograđivali ili rekonstruisali, ni po babu ni po stričevima, bez ijednog izuzetka, moraju ući u proces legalizacije đe god je to moguće, ili vraćanja u prvobitno stanje ako bi to bilo u javnom interesu.

U protivnom, u potpunosti ćemo degradirati i ovo malo urbanog prostora i dugoročno ugroziti interese najvećeg dijela Petnjičanazaključuje Muhović.

Rušenje je krajnje rješenje

Bošnjačka stranka ne zalaže se za najradikalnije mjere protiv nelegalnih graditelja, ali je energično protiv odlaganja rješavanja ovog problema, kaže Adnan Muhović. Sve što je izgrađeno mora proći zakonsku proceduru legalizacije i svaki investitor mora izmiriti sve finansijske obaveze prema lokalnoj samoupravi i državi. -Kao stranka koja je u koalicionoj vlasti na tome ćemo insistirati bez kompromisa, kojima bi se ne samo konzerviralo trenutno stanje, nego bi se ostavilo prostora i vremena za eskaliranje problema. Za rušenje smo samo u krajnjoj nuždi, a odmah poslije novogodišnjih praznika tražićemo da se donese jedinstveni plan legalizacije i provjere svi poreski obveznici, jer sredstva koja do sada nijesu uplaćivana, kolika god bila, od značaja su za budžetnaglašava Muhović.

R.TOMIĆ