NAJNOVIJE OBJAVLJENO

Adrović: Socijaldemokrate su pokazale posvećenost razvoju Petnjice

0

Socijaldemokrate Crne Gore su u Petnjici prepoznate kao stabilan
politički faktor i partija koja se zalaže za boljitak i poboljšanje
uslova života u Bihoru. U prethodnom periodu bili smo snažno posvećeni
tom cilju i radili u najboljem interesu svih Bihorki i Bihoraca.

Zahvaljujući našim naporima i istrajnosti naših političkih predstavnika
Petnjici je obnovljen status opštine, a onda smo snažnim zalaganjem
doprinijeli otvaranju filijala Uprave za nekretnine i Zavoda za
zdravstveno osiguranje, kao i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, što je
jedan od rezultata na koje smo posebno ponosni.

Vjerujemo da ćemo dobiti podršku Petnjičanki i Petnjičana da i u
narednom periodu nastavimo borbu za razvoj Petnjice i dajemo doprinos
unapređenju uslova života naših sugrađanki i sugrađana.

Naši ciljevi su jasni, a to je da se svim stanovnicima bihorskog kraja
omoguće dostojni uslovi za život i ostanak u svom zavičaju. Težimo
uspostavljanju održivog razvoja našeg kraja i pružanju mogućnosti svakom
stanovniku Petnjice, da živi i radi u svom rodnom kraju i doprinosi
razvoju naše opštine i Crne Gore, jer Petnjica mora bolje.

Sadat Adrović – kandidat na listi “Socijaldemokrate Crne Gore – Petnjica
mora bolje”

OSVJEŽILO I U POŠTI – NOVA VRATA POSLIJE 40 GODINA

0

I to smo doživjeli, zgrada pošte u Petnjici je dobila nova vrata. I to eloksirana. Ni manje ni više.

Nova vlast i novi direktori Pošta CG, od većine kojom je osvježila Crnu Goru odlučila je da rekonstrukciju stare zgrade otpočne od ulaza. Doduše, nedavno je prikrpljen i krov te tako sada radnicima u pošti ne trebaju lavori i kante da sakupljaju kišnicu.

Ukoliko se nastavi ovim tempom, možemo sljedeće godine očekivati i novi pod, a možda čak i novi naplatni punkt.

S.R.

 

AVIONI LUXAIRA IZ LUKSEMBURGA ZA CRNU GORU OD 16. DECEMBRA DO 6. JANUARA

0

Avio kompanija Luxair iz Luksemburga saopštila je da je povećana potražnja karata za Crnu Goru za period božićnih i novogodišnjih praznika. Avioni će letjeti prema Podgorici od 16. decembra 2021. do 6. januara 2022. godine.

To su kazali juče na sastanku predsjedniceKulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu Fetije Kalač i luksemburškog bankara crnogorskog porijekla Elvedin Škrijelj sa predstavnicima luksemburške nacionalne avio kompanije Luxair.

Potvrđena je uspješna saradnja kompanije sa Kulturnim informativnim centrom i dogovoren nastavak saradnje za 2022. godinu. Održivost linija je na zadovoljavajućem nivou i konstatovana je učestala prodaja karata i veliko interesovanje za Crnu Goru. Međutim, konstatovano je da linija Tivat privlači mnogo veću pažnju putnika. Kako su kazali iz kompanije Luxair mnogo više je profitabilna od linije Luksemburg – Podgorica. Predstavnici Luxaira su informisali KIC Luksemburg i da je veliki broj turističkih aranžmana u ponudi i da je već dobar dio rezervisan za narednu godinu. Na sastanku su još jednom ponovili da su karte u prodaji za zimski period i praznike, te da će avioni letjeti prema Podgorici od 16. decembra 2021. do 6. januara 2022.

Ipak, ostaje da se ispitaju ponude na turističkom tržištu u Crnoj Gori, s fokusom na sjever države, kako bi se predložili aranžmani kojima bi se omogućilo intenzivno uključivanje i animiranje ovog dijela zemlje, geografski bliže podgoričkom aerodromu.

Na kraju, predstavnici crnogorskih udruženja zahvalili su se na srdačnom i prijateljskom susretu i pozdravili sadržaje kompanije Luxair, koja je iskazala uvjerenje da ova saradnja ima dugo trajanje i da je isključivo zasnovana na prijateljskim i nacionalnim interesima, u svrhu promocije crnogorskog tržišta i njegovih potencijala

Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu je savjetnik i partner kompanije ,,Luxair“ za turističke savjete i sugetstije vezane za Crnu Goru.

Luxair je ovim potovom još jednom iskazala povjerenje u ozbiljnost i profesionalnst djelovanja Crnogorskog KIC Luksemburg

Denis Šabotić podržao listu Socijaldemokratske partije Crne Gore u Petnjici

0
Na predstojećim lokalnim izborima u Petnjici, koji će se održati 05. decembra Denis Šabotić podržao je listu SDP-a.
“Kao garant stabilne države i jake Opštine, dajem punu podršku listi SDP – Svim srcem za Petnjicu. Uvjeren sam da će rezultat petnjičkih izbora biti snažna poruka građanskoj, sekularnoj, antifašističkoj i evropskoj Crnoj Gori.
Pred nama je vrijeme promjena kojima ćemo graditi novu Crnu Goru zasnovanu na znanju, stručnosti i patriotizmu, ispravljajući greške iz prošlosti! Lista “SDP- Svim srcem za Petnjicu” zaključio je Denis Šabotić.

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ SA PENZIONERIMA PETNJICE

0

Poslanica SDP-a u Skupštini Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković prilikom posjete  Petnjici imala sastanak i sa Udruženjem penzionera Petnjice.

Domaćin ovog sastanka je bio predsjednik Udruženja, Bećo Šabotić, koji je istakao zadovoljstvo zbog toga što je poslanica Vuksanović-Stanković sa velikim interesovanjem saslušala sve njihove probleme, potrebe i izazove sa kojima su se suočavali od formiranja Udruženja.

Ona je tom prilikom prisutnima kazala da je veoma važno da se shvati ono što SDP ističe svih ovih godina, a to je da se penzioneri ne mogu tretirati kao teret ovoga društva. Penzioneri su gradili društvo i oni su zaslužni za mnoga dobra, koja mi i sada koristimo i zbog toga im ova država mora obezbijediti veće penzije i dostojan život.

 

Predsjednik Udruženja penzionera, Bećo Šabotić, istakao je da je zadovoljan funkcionisanjem i doprinosima članova unutar ove organizacije kao i saradnjom koju imaju sa udruženjima iz susjednih država i gradova gdje se često organizuju susreti i druženja.

Međutim, penzioneri zaslužuju daleko veću pažnju i materijalnu podršku od strane države i lokalne samouprave, za šta očekuje, da će se imati više sluha u predstojećm periodu.
Prisutni penzioneri su se poslanici Vuksanović-Stanković zahvalili na dominantnim i herojskim nastupima u Skupštini Crne Gore i borbi za očuvanje građanske, multietničke i multinacionalne Crne Gore.

(VIDEO) SABAHUDIN NOVALIĆ: ŽELIMO DA PRERASTAMO U AGRO-SEOSKO DOMAĆINSTVO

0

Na porodičnom gazdinstvu porodice Novalić već godinama se uspiješno uzgajaju velike količine voća i povrća koje su isključivo organske proizvodnje.

Raznovrstan asortiman organskih proizvoda 21 godinu krasi štandove na sajmovima kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Sabahudin Novalić je predsjednik Udruženja stočara, inicijator poljoprivrednog sajma u Petnjci u saradnji sa lokalnom upravom i Turističkom organizacijom Petnjica.

Govoreći o poljoprivrednom sajm u Petnjici, Novalić je istakao da je početak bio veoma težak, ali uz zajedničko zalaganje porodice i institucija Petnjica se prepoznala ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

„Mi smo iz godine u godinu činili napore i uspjeli da brendiramo poljoprivredni sajam u Petnjici, a samim tim i našu Opštinu. Uložili smo veliki trud, kako bi sajam uspješno bitisao u Petnjici, ali naravno veliku pomoć smo imali od Ministarstva poljoprivrede, lokalne petnjičke uprave i Turističke organizacije.

Posljednje dvije godine, poljoprivredni sajam poprimio je Međunarodni karakter, zato što imamo izlagače iz susjednih država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova.

Teško je bili u početku zamisliti da će ovaj sajam doprinijeti da se Petnjica prepozna u Crnoj Gori. Činili smo dodatne napore iz godine u godinu i ove godine, imali smo oko 80 izlagača iz Crne Gore i regiona. Dakle, sajam ima značajnu ulogu i uticaj na bavljenje poljoprivredom, ne samo u Petnjici nego u Crnoj Gori“, kaže Novalić.

„Činimo napore da naši proizvodi ugledaju svjetlost dana i da turisti koji dolaze, prepoznaju naše proizvode kao i da budu na trpezi širom Crne Gore i Evrope.

Naše poljoprivredno gazdinstvo je registrovano i u ponudi imamo zaista sve poljoprivredne proizvode. U prvom redu zastupljno je voće, zatim imamo plantažu malina i proizovde od malina. Sokove od različitog voća, likeri od malina, suvo voće, suve jabuke, suve šljuve, kruške, dunje. Težimo da naši tradicionalni proizvodi postaju brendovi, koji trebaju da se nađu na tržištima.

Naša je namjera da prerastemo u Agro-seosko domaćinstvo, imati u ponudi našu zdravu hranu, dovoditi turiste i prezentovati im proizvode“, navodi Sabahudin Novalić.

On je najavio i izgradnju sušare ili kako se to kaže u našem narodu pušnice.

“Obratili smo se nadležnom ministru poljoprivrede. Uskoro će biti raspisan Javni konkurs za sušaru. Sušara predviđa da dnevo suši dvjesta kilograma voća. Ona će imati svoje mogućnosti i vjerujemo da ćemo uspjeti da obezbijedimo jednu modernu sušaru, da odiše starim duhom i kvalitetom“, ističe Novalić.

Porodica Novalić, na svojim parcelama od dva i po hektara ima oko hiljadu stabala voća.

„Na svom imanju imamo stabla šljive, kruške, oraha, trešnje, plantažu malina. Dakle, to je primjer uspješnog privatnog biznisa i slovimo da se od toga može živjeti i uspješno voditi domaćinstvo.
Primjer koji mi želimo da pokažemo je upravo namijenjen omladini, kako bi se ona zadržala i uspjela da opstane uz svoj rad u svom zavičaju. Mišljenja sam da preduslove postavlja lokalna uprava, državne institucije kako bi se mladi ljudi bavili nekom poljoprivrednom granom. Naš prostor bogat je prirodnim voćarskim i stočarskim proizvodima. Lokalna uprava i ministarstvo poljoprivrede moraju mnogo više da opredijele novčanih sredstava, kako bi mladim ljudima stvorili uslove, kako bi se mladi bavili proizvodnjom“, kaže Novalić.

Novalić je apelovao na nadležne institucije da sa firmama naprave dogovor o otkupu poljoprivrednih proizvoda i viškova, što je to veoma bitno. Ukoliko ima otkupa, poljoprivredni proizvođači će se opredijeliti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjim.  Stava sam da se trebaju otvarati mali pogoni prerade u kojem će se zaposliti ljudi.

Nadam se da će u skorijoj budućnosti zaživjeti selo i da mladi mogu od svoga rada da žive i rade u svojoj Petnjici“, zaključio je Sabahudin Novalić.

Emisiju o seoskom gazdinstu zdrave hrane sa Sabahudinom Novalićem pogledajte na youtube kanalu Radio Petnjica.

 

 

 

 

 

 

 

NOVALIĆ (DCG PETNJICA): Nova snaga donosi nove prilike

0

Odbornički kandidat Demokratske Crne Gore u Petnjici dr Irijan Novalić kazao je da mu je bilo izuzetno zadovoljstvo da se danas u Petnjici druži i razgovara sa Petnjičanima.

“Kao kandidati za odbornike, želimo pokazati kakav će biti naš odnos prema građanima kada novom snagom formiramo novu vlast. Direktni i svakodnevni razgovori sa Petnjičankama i Petnjičanima te bavljenje rješavanjem njihovih problema kao i poboljšanje uslova života i životnog standarda uvođenjem novih sadržaja – biće naš apsolutni prioritet”, kazao je dr Novalić.

“Sve analize pokazuju da ćemo na ovim izborima ostvariti odličan izborni rezultat i da ćemo biti ključni politički faktor koji će direktno uticati na formiranje nove vlasti u Petnjici.

Uvjeravam vas da Nova snaga donosi nove prilike, nove ideje, nove razvojne šanse i projekte kojima ćemo našu opštinu konačno podići na noge.

Zato, za  zdrave promjene i novu Petnjicu – za vašu budućnost – zaokružite šesticu”, zaključio je odbornički kandidat na listi Demokratske Crne Crne na na izborima u Petnjici dr Irijan Novalić.
ENKO KORAĆ

(VIDEO) GRADONAČELNIK GLAVNOG GRADA IVAN VUKOVIĆ: PODGORICA ĆE POMOĆI PETNJICI

0

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je juče boravio u Petnjici i prilikom susreta sa predsjednikom opštine Petnjica Samirom Agovićem i njegovim saradnicima istakao da ga veoma raduje intezivnija saradnja između dvije opštine.

“Ovo je drugi put ove godine da sam u Petnjici. Uspostavili smo jake odnose i vrlo dobru intezivnu komunikaciju. Ja sam kao gradonačelnik Glavnog grada prepoznao jednu vrstu obaveze prema onom što su interesi ovo zajednice i ponudio pomoć što se tiče različitih razvojnih projekata imajući u vidu fenomenalne rezultate koje je opštinsko rukovodstvo postiglo u Petnjici tokom proteklih godina.

Činjenica da iz ovih krajeva potiče puno ljudi koji su na zapadu pretežno u Luksemburgu, sa tim ljudima sam imao zadovoljstvo da proslavim Dan nezavisnosti u jednoj fantastičnoj atmosferi i vratio se tada iz Luksemburga pun utisaka i obećao da ću u narednom periodu činiti sve što mogu da pomognem njihovom kraju”, kazao je Vuković

Predsjednik Opštine Samir Agović je izazio zahvalnost gradonačelniku Vukoviću i kazao da je Podgorica grad koji želi da pomogne svima pa i Petnjici.

„Početkom godine smo se dogovorili da kapacitete Podgorice, gradonačelnik Vuković usmjeri ka pružanju podrške i razvoju našim projektima. Danas smo imali veoma otvoren i korektan razgovor, jer smo shvatili da gradonačelnik i njegov tim želi da ubudućem periodu snažno pomogne našu sredinu i naravno da smo mu zahvalni zbog toga“, zaključio je predsjednik Agović.

ERIS BABAČIĆ

U PETNJICI 6.244 GLASAČA, SAMO 44 VIŠE U ODNOSU NA PROŠLE IZBORE

0

Uprkos tvrdnjama opozicije na lokalu o velikom prilivu tzv. fiktivnih glasača u biračke spiskove, na predstojećim izborima u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici glasaće približno isti broj građana kao i na posljednjim parlamentarnim izborima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 18. novembra, stanje u biračkim spiskovima u tri opštine tek se neznatno promijenilo u odnosu na prošlu godinu.

Tako je na Cetinju upisano 13.697 birača, dok je ih je na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine bilo 13.809.

U Mojkovcu je 6.776 birača, za razliku od 6.900, koliko ih je bilo na parlamentarnim izborima.

U biračkom spisku u Petnjici su 6.244 birača, dok ih je na avgustovskim izborima bilo 6.200.

”Shodno navedenom, jasno je da u odnosu na broj birača koji su na dan održavanja parlamentarnih izbora bili upisani u birački spisak koji se vodi za navedene opštine, nije bilo povećanja”, kazao je “Vijestima” državni sekretar u MUP-u zadužen za birački spisak, Zoran Miljanić.

MUP je sinoć, deset dana prije izbora, zaključio biračke spiskove u trima opštinama, u kojima će 5. decembra biti održani izbori.

Mojkovačka opozicija najglasnije je problematizovala stanje biračkog spiska u tom gradu, u koji se, prema njihovim tvrdnjama, upisuje veliki broj tzv. fiktivnih birača.

Stoga su prošle sedmice, u dva navrata, predstavnici izbornih lista Građanskog pokreta (GP) URA, Demokrata, koalicije “Za budućnost Mojkovca”, Grupe građana “Ne damo Mojkovac” i Ujedinjene Crne Gore, na nekoliko sati onemogućavali prijavu prebivališta građanima u prostorijama MUP-a u toj opštini, što je neophodan uslov za upis u birački spisak.

Oni tvrde da je samo 15. novembra, preko fiktivnih adresa u Mojkovcu, prijavljeno 30 osoba.

Za to optužuju Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njene funkcionere.

”Na ovaj način odupiremo se zloupotrebama koje su jurišnici Veselina Veljovića spremni da sprovedu, kako bi političkim inženjeringom promijenili volju birača. Poruka građanima je da se svi zajedno odupremo ovakvim zloupotrebama”, saopštio je nosilac liste GP URA, Ivan Ašanin.

Predstavnici pet lista obratili su se i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, od koga su tražili spisak s imenima i adresama svih koji su se prijavili boravište u Mojkovcu od dana raspisivanja izbora.

Oni zahtijevaju i retroaktivnu terensku provjeru prebivališta tih osoba, poručujući da će o navedenom upoznati i kacelarije EU i OEBS-a u Crnoj Gori.

Međutim, podaci koje su “Vijesti” dobile iz MUP-a ne govore u prilog tezi o masovnom povećanju broja birača koji su promijenili prebivalište.

U Mojkovcu su na taj način biračko pravo od 1. maja do 19. novembra stekla 83 birača (od čega 50 od 1. oktobra), u Cetinju 207 (od čega 127 od 1. oktobra), a u Petnjici 76 (od čega 32 od 1. oktobra).

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je 6. novembra prošle godine član Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je kao uslov za glasanje na lokalnim izborima bio predviđen šestomjesečni boravak u opštini u kojoj se održavaju izbori, pa se tako sad prebivalište može mijenjati do zaključenja biračkog spiska.

Iz biračkog spiska prijestonice je od prošlogodišnjih izbora do 19. novembra zbog promjene prebivališta u neku drugu opštinu izbrisano 236 birača, iz biračkog spiska u Mojkovcu 171 birač, dok je po istom osnovu biračko pravo na predstojećim izborima u Petnjici izgubilo 130 birača.

U istom periodu, iz biračkog spiska u Cetinju je zbog gubitka crnogorskog državljanstva, odjave prebivališta iz države i evidentiranja smrti obrisano 350 birača, u Mojkovcu 208, a u Petnjici 110.

Iz MUP-a navode da je od 1. maja do 19. novembra, sticanjem crnogorskog državljanstva, punoljetstva ili uslova od najmanje dvije godine prebivališta u državi, u birački spisak na Cetinju upisano 99 birača, u Mojkovcu 72 birača, a u Petnjici 93.

Na Cetinju će na dan glasanja biti otvoreno 39 biračkih mjesta, a građani će birati 33 odbornika u novom sazivu Skupštine prijestonice.

U Mojkovcu će biti otvoreno 20 birališta, za izbor 31 odbornika u lokalnom parlamentu.

Novi saziv Skupštine opštine Petnjice, u kojem će biti 31 odbornik, biraće se na 18 glasačkih mjesta.

PREUZETO: VIJESTI
https://www.vijesti.me/vijesti/politika/577350/infografik-biraca-skoro-kao-i-30-avgusta

(VIDEO) VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: KAD PETNJICU VRATIMO GRAĐANIMA ZAUSTAVIĆEMO ISELJAVANJE

0

Članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Crne Gore i poslanica u Skupštini Crne Gore Draginja Vukasnović-Stanković je, gostojući u programu Radija Petnjica rekla da ta partija nikada nije mjerila svoju snagu po odborničkim mjestima, već sposobnostima i snagom uvjerenja.

SDP od svog osnivanja, punih trideset godina nije mijenjala ideologije, države, grb, zastavu i himnu. Uvijek smo se borili za građansku, multietničku, suverenu Crnu Goru u NATO alijansi i Crnu Gori pri Evropskim snagama“, rekla je Vuksanović Stanković.

SDP je odigrala ključnu ulogu u vraćanju samostalnog statusa opštini Petnjica. Jasno je da kada je SDP u vlasti, onda imamo ostvarivanje strateških ciljeva Crne Gore. Kada nema SDP-a u vlasti, stvari kreću naopako, kao što je situacija na državnom nivou Crne Gore.

Vjerujem da su se građani Petnjice uvjerili da situacija u Petnjici nije kakvom se očekivala i da je moglo biti mnogo bolje. Nama nije bitno da li ćemo osvojiti dva, tri ili četiri mandata, već da građanima Petnjice bude mnogo bolje i da život u Petnjici bude mnogo bolji. Očekujemo dobar rezultat i da ćemo tim rezultatom doprinijeti razvoju Petnjice i život građana Petnjice, učiniti dostojnim čovjeka, a da će što manje mladih odlaziti vani i da će oni ostajati u Petnjici, jer tu i pripadaju.

RADIO PETNJICA: Glavni problem Petnjice je iseljavanje. SDP, kao i sve političke partije u Petnjici, prinuđene su da skoro nanovo prave izborne liste. Ima li SDP jasnu strategiju za rješavanje tog najvećeg problema Petnjice, pa i sjevera Crne Gore.

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: SDP od svog osnivanja, imala je jasno postavljene ekonomsko-socijalne ciljeve, a to je učiniti da građani Crne Gore, naravno i Petnjice imaju dostojan život čovjeka. Niko u Petnjici ne traži luksuz, ali traži dostojan život, traži radno mjesto i da od svog poštenog rada, može da priušti sebi i svojoj porodici. Važno je da postoje razni Egalizacioni fondovi za koje ćemo se mi zalagati i pokušati otvaranje novi radin mjesta i zaustavilo iseljavanje iz Petnjice.
Kada Petnjicu vratimo građanima a ne pojedincima, koji su gledali da zarade za sebe a građani odlazili, ja vjerujem da ćemo zaustaviti tu politiku i zaustaviti iseljavanje mladih ljudi u Petnjici.

Danas sam imala prilike da budem gost Udruženju penzionera Petnjice. Razgovarali smo sa njima. Veoma je važno da shvatimo ono što SDP ističe, a to je da se penzioneri ne mogu tretirati kao teret ovoga društva. Penzioneri su gradili društvo i koji su zaslužni za mnoga dobra, koje mi sada koristimo.
Zaista penzioneri moraju da imaju veće penzije i dostojan život. Naša ekonomsko-socijalna politika je vrlo jasno postavljena u prethodnih trideset godina i nama je u fokusu život građanina. Nadam se sjutra, kao budući dio vlasti realizovaćemo program SDP-a, a to je u interesu građana a ne u interesu pojedinaca.

RADIO PETNJICA: Čini se, za razliku od nekih partija, da Socijaldemokratska partija ima dobar koalicioni potencijal, posebno u Petnjici. Sa kojim političkim subjektima ste spremi da uđete u koaliciju poslije izbora?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Mi smo otvoreni za sve političke subjekte, koji dijele vrijednosti građanske, multietničke, multikonfensionalne evropske Crne Gore. To su politički subjekti, kojima je Crna Gora na srcu, koji će se suprostaviti svakoj politici koja znači urušavanje temelja Crne Gore i koji će se suprostaviti politici potpunog urušavanja temelja Crne Gore. Sa nama mogu sve političke snage, koje se zalažu za vrijednosti Crne Gore i njenih građana.

RADIO PETNJICA: Vrlo ste žustri u Vašim nastupima u parlamentu, na odborima i u javnom govoru. Da li vas je ponekad strah za sopstvenu bezbjednost?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ:U susretima sa građanima, koji prepoznaju moj iskreni i energični rad, za interese naroda Crne Gore. Nikada neću dozvoliti, nikome da na bilo koji način vrijeđa identitet Crne Gore i našeg naroda. Nikada neću dozvoliti da se na bilo koji način ugroze evropska i multietnička Crna Gora. Da se vrijeđa država Crna Gora, himna, grb, zastava. Građani su upoznati iz medija  da sam kao žena zbog mojih nastupa u parlamentu izložena raznim napadima, seksističkim i mizogenim porukama i komentarima. To me naravno neće obeshrabriti da se dalje borim za ono što smatram da su prave vrijednosti Crne Gore. Djelovaću uvijek u interesu građana. Apsolutno ne razmišljam o ugroženosti i apsolutno se nikoga ne plašim.

RADIO PETNJICA: Kako mislite da će se riješiti politička kriza u Crnoj Gori, da li je to nova vlada, rekonstuisana ili izbori?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Na političkoj sceni imamo nešto što je nezabilježeno u istoriji politike. Vlada koja je glasala parlamentarna većina više ne uživa podršku velikog dijela te parlamentarne većine. Brojni zakoni, koje je Vlada predložila, dio parlamentarne većine nije podržao. To se reflektovalno na način da parlament, koji je trebao da izglasa sedamdeset i više zakonskih rješenja i ti zakoni sada čekaju. Vlada ne može da vrši svoju funkciju kako treba, parlament ne vrši svoju zakonodavnu aktivnost, blokada Ustavnog suda, Tužilačkog savjeta,  krnji sastav Sudskog savjeta, nema potrebne dvotrećinske većine za izbor Vrhovnog državnog tužioca, zatim članova Ustavnog suda, kao i potrebnu većinu za donošenje važnih zakona izbornog zakonodavstva. Blokiran i urušen sistem.

Jedino što su oni uspjeli da izvrše je pitanje crkve. Vjerno služe crkvi druge države Srbije, služe režimu u Beogradu i to je nešto čemu ćemo se mi otovreno suprostaviti. Poručujemo rušiteljima da Crna Gora neće biti dio Srpskog sveta niti Srpska sparta. Nove snage će uspjeti da vrate Crnu Goru na put Evropske unije.
Vlada će da padne, to je definitivno i pitanje je dana, najdalje do Nove godine.
Nakon pada Vlade, postoje dva rješenja. Prvo rješenje je izvršenje prekompozicije na političkoj sceni, a to bi značilo reformisanost i udurženost prograđanskih snaga, koje bi vratile Crnu Goru na pravi put.

Sa druge strane vanredni parlamentarni izbori, koji bi bili najrealnija opcija. Idemo korak po korak. Ljudi koji su urušavali državu, na čelu da premijerom Krivokapićem, ministarskom odbrane Injac i drugima, odgovaraće pred organima ove države onog momenta kada im se skine imunitet.

RADIO PETNJICA: Isto pričate na Cetinju i u Petnjici za razliku od nekih predstavnika partija na koje ste ukazali. Kako se to političko licemjerje u Crnoj Gori ne kažnjava?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Doći će trenutak kazne. Imamo politički subjekt Demokrate Crne Gore,  kojima sa otvoreno kazala da različito pričaju u Mojkovcu i na Cetinju. Cijenim kolege iz DF-a, potpuno sam suprostavljena njihovoj politicia ali sa kojima znamo na čemu smo. Imaju ideologiju, koja je potpuno suprotna ideologiji moje partije.

Buduća vlast je nemoguća sa Demokratskim frontom. Ali imamo druge, koji se neđe služe ćirilicom, neđe latinicim, opasne stvari kojima se vara narod. Demokrate su pročitane u Crnoj Gori. Oni su drugo lice DF-a u mnogo zavijenijoj formi i ta politika mora da propadne.  Vjerujem da će građani shvatiti ulogu SDP-a i kada smo uvijek donosili prave odluke. Vjerujem da ćemo spasiti što se spasiti može i uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju.

RADIO PETNJICA: Da li bi SDP podržao neku vrstu manjinske vlade, bez Demokratskog fronta?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ:Vidjećemo kojim će se koracima ići, o tome odlučuju ordani stranke. Mi smo uvijek ostali otvoreni za dijalog, dio konstuktivnog rješenja za probleme i uvijek smo otovoreni za građanske vrijednosti građanske Crne Gore.

RADIO PETNJICA: Šta očekujete od izbora u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu?

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Od izbora u Petnjici, Mojkovcu i na Cetinju, očekujem jačanje SDP-a, jer bez jakog SDP-a nema ni jakog Cetinja, ni jake Petnjice a samim tim ni Crne Gore.

SDP mora imati odlučujuću ulogu u daljim rješavanjima ključin problema na političkoj sceni Crne Gore i to će shvatiti građani.

ALMINA LIČINA