PETNJICA: GOMILE SMEĆA NA SVAKOM KORAKU – JESMO LI OVO MI?

Smeće u Bihoru

Bilo bi prejako pa i neistinito reći da nam kultura nije baša jača strana, ali iz punih usta možemo konstatovati da nam je odnos prema okolini katastrofalan. Dovoljno je samo baciti pogled kroz prozor kada putujete prema Beranama ili prema Rožajama, svejedno. Slika je ista. Prioda je bila izdašna, poklonila Bihoru sve što je mogla, ali gomile smeća, svakojake plastike i takozvanih spontanih deponija na svakom koraku.

Na putu prema Rožajama, na “Kutnjem brdu”, gomila smeća već je počela da poprima zabrinjavajući obim. Isto je na putu Trpezi – Kalica, pa stari put Skenderovići/Trpezi pa sve tako redom do granice sa susjednom opštinom Rožaje. Ni tamo, naravno nije bolje stanje, ali to je već nečija druga briga.

Nema te komunalne službe koja bi to mogla očistiti pa sve da cijeli puk vojske radi u tim preduzećima. Onoliko koliko mi možemo natovariti smeća ne može očistiti niko.

Zato apelujemo na sve u Bihoru da smeće odlažu na predviđena mjesta, da učine napor i otpad koji naprave spakuju u auto i odvezu ga do prvog kontejnera, ako ga nema u blizini. Nije to veliki napor. Potrebno je da kulturu življenja podignemo na veći nivo. Svaki građanin, svako udruženje, selo, mjesna zajednica…

Prijaviti nesavjesne nije špijuniranje, nije loš čin. To je briga za sebe, komšije, zajednicu, to je zaštita od onih kojima su usta puna demokratije, mudrosti, čojstva i junaštva, a na svakom koraku truju okolinu i tako sve nas. Nema ovdje politike, ni DPS-a, ni Bošnjačke stranke ni SPP, ni Mila, a ni Rafeta kao ni Kalača.

Pogledajte galeriju fotografija i razmislite, jesmo li to mi.

S.R.

SAZNAJTE KOJE SU SELO U PETNJICI ZVALI “MALA MOSKVA”