UPOZORENJE CEDISA – KRAĐE TRANSFORMATORSKOG ULJA I DALJE BEZ REAKCIJE NADLEŽNIH

Radnici CEDIS-a na terenu

Na području opština Berane i Andrijevica nepoznata lica su prethodnog vikenda ukrala transformatorsko ulje iz četiri stubne trafostanice.

“Naše ekipe su prilikom obilaska utvrdile da je došlo do krađe i dolile nedostajućih, preko 400 litara trafo ulja”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Ovog puta transformatorsko ulje je otuđeno iz tri trafostanice na području andrijevačke opštine (Rudo Brdo, Zabrđe 1, Gradišnica), kao i iz trafostanice “Jugovine” (Berane), koja je, sada već redovna meta za krađu ulja. CEDIS zabrinjava činjenica da je ovo čak 101. put od avgusta 2015. godine, da je na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) evidentirana  krađa elemenata sa distributivne mreže. Realne brojke su mnogo veće, ali značajan broj slučajeva ostaje prikriven, jer počinioci ostave minimalnu količinu ulja u transformatoru, kako bi se izbjegao ili odložio havarijski proces.

“Takođe zabrinjava i okolnost da kontinuirano havarisanje objekata, naročito na području razgraničenja beranske i andrijevačke opštine, ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca. Stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Oni upozoravaju da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima  izuzetno rizično te da zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit.

OSVRT: “DA LI ĆE ZAKOČITI NEKO, NA DRUMU LEŽI ZGAŽEN PAS….”