OSVRT: “DA LI ĆE ZAKOČITI NEKO, NA DRUMU LEŽI ZGAŽEN PAS….”

Putujući novim asfaltnim putem od Berana prema Petnjici i obratno, za oko mi je zapalo par detalja koji spadaju u domen – da nije tužno bilo bi smiješno. Prije svega nekoliko ucrtanih i označenih autobuskih stajališta od Budimlje do Police.

Ako se uzme u obzir to da autobusi odavno ne saobraćaju prema Petnjici ta stajališta budu malo smiješna ili čak i tužna. Međutim, to se može posmatrati i kao nada da su projektanti vizionari i da će u budućnosti (nadamo se bliskoj) biti autobusa koji će koristiti označena mjesta.

Druga stvar koja para oči je činjenica da novi put već polako uzima danak. Široki kolovoz, dvije trake, relativno pregledne krivine, doprinose da vozači nagaze papučicu gasa “do daske” i tako usljed neoprezne i brze vožnje stradaju životinje. Uglavnom mačke i psi lutalice, koji se, vjerovatno, još nijesu prilagodili na modernu saobraćajnicu.

Od njih ostane samo mrlja na asfaltu, što je za oko nimalo prijatna slika i služi kao upozorenje upozorenje vozačima da “smanje doživljaj”, jer od manjeg zla postoji veće.

DENIS BOŽOVIĆ