EKO ŠKOLA U PETNJICI: KAKO ZAŠTITITI OKOLINU KROZ EKOLOŠKI KURS

Nevladina organizacija Sjeverna zemlja, realizuje projekat ,,No waste, more chance” koji se finansira sredstvima EU, uz kofinanisranje Ministarstva Javne uprave.

Ova sredstva su  obezbijeđena putem SAB Granta koja nam je dodijelila organizacija ,,Help” u partnerstvu sa ,,Juventas” organizacijom.
Predavanja na ovu temu održana su u Petnjici prošle nedelje u Lovačkom domu.
,,Organizacija Sjeverna zemlja sprovodi ovaj projekat u tri opštine Berana, Andrijevici i Petnjici. Narednih mjeseci biće u fokusu ,,Eko-Škola” koja će biti namijenjena ljudima iz ove tri opštine, njen cilj je da podignemo ekološku svijest i edukujemo građane o načinima upravljanja održivim otpadom, tako da smo organizovali lokalne eksperte u sve tri opštine. U Petnjici ćemo imati dva predavača i naši polaznici će kroz osam predavanja proći intenzivan ekološki kurs kako da upravljaju otpadom, ali kako i generalno da štite životnu sredinu. Lokalne zajednice će imati posebnu koristi to je Javni poziv, koji ćemo uskoro raspisati za drobilice kompostere, tako da poljoprivrednici, vlasnici seoskih domacinstava, ugostitelji koji imaju biološki razgradiv otpad, moći će da koriste te drobilice u svrhu pravljena komposta koji je razgrađiv i jedini način pravljenja biološkog đubriva.” Saopštili su iz NVO ,,Sjeverna Zemlja”