UDAR NA „BEMAKS“: Istraga u kojoj je sve dozvoljeno?!

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja Specijalnog državnog tužilaštva i juče su nastavili sa pretresima neuseljenih i nepotpuno opremljenih stanova u zgradi u Master kvartu, koji su u vlasništvu kompanije „Bemaks“, a u okviru istrage kojom rukovodi specijalni tužilac Miloš Šoškić, koja se, sudeći prema naredbi za pretrese, odnosi na krivična djela utaja poreza, zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju i „pranje“ novca.

Ulaz u kojem se nalaze „Bemaksovi“ stanovi SPO je zaposjeo još u petak, ali kako su tada na zadatak stigli bez naredbe sudije za istrage, pravni zastupnici su uspjeli da ubijede Specijalno tužilaštvo da bi upad u stanove bez takvog dokumenta bio brutalno kršenje zakona, pa su odustali.

Prije nego su se oni povukli, stigla je uniformisana policija da „stražari“ tokom noći u hodnicima ulaza. Službenici SPO sjutradan popodne, u subotu, pojavili su se sa sudskom naredbom za pretrese. Pauzu su napravili u neđelju, a nastavili u poneđeljak, kada su sa pretresima završili tek oko tri sata iza ponoći.

SERIJAL PRETRESA
Timovi SPO u Master kvart opet su stigli juče ujutro, oko deset sati, a pretresi su okončani oko 18 časova. Prema nezvaničnim informacijama, juče su uspjeli da pregledaju 10 stanova i danas bi trebalo još šest.

Pravni zastupnici kompanije „Bemaks“, kako smo već pisali, odbili su da prisustvuju pretresima, kao i da angažuju svoje svjedoke da prate zakonitost ove procedure, jer smatraju da su pretresi nezakoniti.

– U naredbi se ne pominju imena, a krivična djela pranje novca i zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju mogu da počine isključivo fizička lica. To što nema nijednog imena siguran je znak da su u cijelu akciju krenuli potpuno proizvoljno iz njima znanih razloga izmišljajući osnov sumnje – kazao je juče za Pobjedu jedan od advokata kompanije „Bemaks“ Zoran Piperović.

On je dodao da ni juče nijesu prisustvovali pretresima, jer se radi o nezakonitoj radnji kojoj ne žele da daju legitimitet.

Naredba za pretres, prema riječima Piperovića, nije izmijenjena ili dopunjena, niti je istražna sutkinja Suzana Mugoša izdala novu, iako je, prema njegovim riječima, to morala da uradi, a nakon što joj je ukazano na nezakonitosti u ovom postupku.

AKTIVIRANJE FORENZIČARA
Ponovio je da će epilog pretresa koje ovih dana sprovodi SPO u stanovima „Bemaksa“ biti krivična prijava koju će da podnesu kada budu imali potpune informacije.

Službenici SPO juče su pretresli još 10 stanova, a pretresima su, prema nezvaničnim informacijama, prisustvovali i forenzičari, kako je bilo i u poneđeljak.

Interesantno je da u subotu, tokom pretresa stanova u istom ulazu koje od „Bemaksa“ iznajmljuju roditelji biznismena Aleksandra Mijajlovića, poslovnog saradnika i prijatelja Ranka Ubovića, vlasnika „Bemaksa“, forenzičari nijesu bili angažovani.

Advokati kompanije nemaju informacije za čim konkretno tragaju forenzičari, koji se uključuju kada istražitelji pokušavaju da dođu do bioloških i drugih dokaza, poput tragova barutnih čestica.

I advokatu Piperoviću je nejasno zašto je tužilaštvo angažovalo forenzičare u svojevrsnoj finansijskoj istrazi.

Službenici SPO i u poneđeljak i juče iznosili su iz zgrade kese sa „dokazima“. Što su prikupili kao dokaznu građu, za sada je nepoznato.

,,AKADEMCI“ KAO SVJEDOCI
S obzirom na to da je kompanija „Bemaks“ odbila da angažuje svoje svjedoke da prate tok pretresa stanova, SPO je, što je zakonska obaveza, morao da

angažuje svoje, a, prema informacijama Pobjede, njihovi svjedoci bili su polaznici Policijske akademije u Danilovgradu.

Prema informacijama koje je sutkinja Mugoša dala advokatu Piperoviću, njoj je iz Specijalnog tužilaštva rečeno da će u stanovima „Bemaksa“ da „pregledaju neki namještaj koji je tu, a možda i nije tu“.

Međutim, u stanovima koje iznajmljuju članovi porodice Aleksandra Mijajlovića nijesu tragali samo za namještajem, već su pretresali i lične stvari ukućana?! Piperović je kategoričan da je to bilo brutalno kršenje zakona i naredbe za pretres.

– Oni su treća lica i na njih se naredba ne odnosi, i ne može da se vrši pretres njihovih stvari, jer je to krivično djelo – upozorio je u poneđeljak Piperović.

NA UDARU
Kompanija „Bemaks“, njeni vlasnici i partneri, kako smo pisali, na udaru su novih vlasti od kada je u decembru 2020. konstituisana njihova prva vlada. Od tada su najavljivali hapšenja vlasnika „Bemaksa“ Ranka Ubovića i njegovog poslovnog partnera Aleksandra Mijajlovića, provjeravali njihovo poslovanje, optuživali ih za teški kriminal.

Interesantno je i što istragom, odnosno izviđajem, kako se zvanično zove ova faza postupka, rukovodi specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji ni pod kakvim okolnostima ne bi smio da bude u ovom predmetu, jer je lični prijatelj sa Zoranom Bećirovićem, čovjekom koji stoji iza portala koji godinama objavljuje užasne gadosti na račun vlasnika „Bemaksa“, njegovih poslovnih partnera i prijatelja.

Međutim, u „policijsko-tužilačkoj državi“, kako mnogi opisuju prilike u našoj zemlji unazad nekoliko godina, o integritetu institucija i pojedinaca angažovanih u njima ne vodi se računa – odnosno, cilj opravdava sredstvo. A u ovoj istrazi, bjelodano je jasno, meta je Ranko Ubović i logično je da će prijatelj njegovog neprijatelja učiniti sve da cilj bude ispunjen.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i vrhovni državni tužilac Milorad Marković na ovaj očigledni konflikt interesa – ne reaguju.

IZVOR: POBJEDA