OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE U LUKSEMBUREGU

U luksemburškom gradiću Šiflonžu (Schifflange) i ove godine, na dostojanstven način, obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore – 21 maj.
Prisjetimo se: 21.maja 2006. Crna Gora je, poslije referenduma o nezavisnosti, donijela odluka o napuštanju državne zajeddnice koju su činile Srbija i Crne Gora, koja je ranije bila poznata pod imenom Savezna Republika Jugoslavija i krenula u svoju samostalnost.
Od toga dana Crna Gora je postala nezavisna republika i od tog datuma svoju sudbinu uzima u svoje ruke, ploveći prema EU – zajednici slobodnih i demokratskih zemalja.

Organizatori obilježavanja bila su dva udruženja građana Crne Gore u Luksemburgu: ZK „Bihor“ i „Luksemburg – Crna Gora“.
Obilježavanje je započelo intoniranjem himne Crne Gore u prepunoj hali, u kojoj je, što je poseban kuriozitet, bio veliki broj mladih, koji su, učeni od starijih, savršeno svjesni značaja ovog datuma.

Na samom početku prisutnima su se obratili predsjednica udruženja Luksembug – Crna Gora Christiane Kieffer i potpredsjednik udruženja ZK Bihor ugledni privrednik iz Luksemburga, porijeklom iz Crne Gore – Edin Medo Latić.
Čestitajući Dan nezavisnosti oni su još jednom podsjetili na 21. maj 2026. i naglasili značaj ovoga datuma, kako za građane Crne Gore u domovini, tako i za one rasute diljem svijeta.


Ovoj svečanosti prisustvovali su visoki zvaničnici Crne Gore i Luksemburga, diplomate, kao i gradonačelnici nekoliko opština Luksemburga:
Njihove ekselencije – ambasador Crne Gore u Brisel Ivan Leković i ambasador Luksemburga u Crnoj Gori Marc Hübsch, te predstavnici stranaka, poslanici u Skupštini Crne Gore: Abaz Dizdarević DPS, Nikola Zirojević SD, Mirsad Nurković BS, Oskar Huter DPS, Admir Adrović BS. Alex Bodry bivši poslanik i bibši gradonačelnik Dudelanža, a skupu su se još obratili Amela Skenderović kandidat za člana Evropskog parlamenta ispred Luksemburga, kao i Ismet Muhović počasni član ZK Bihor i udruženja Luksebur – Crna Gora.
Svi oni, uz čestitke i dobre želje, naglasili su značaj crnogorske dijaspore u svim procesima koji su Crnu Goru pokretali prema napretku i prosperitetu, te da je dijaspora nezaobilazan činilac i vrlo važan faktor u svim društvenim procesima Crne Gore.

Mladi Nikola Zirojević je podsjetio na riječi svog predsjednika stranke kao i bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore – Ivana Brajovića koji je često govorio: želim da se Crnoj Gori dogodi ono što joj žele nacionalne manjine u njoj, a ja ću, dodao je on, naglasiti: želim da se crnoj gori dogodi ono što joj želi dijaspora.

Na ovom obilježavanju nastupila su i dva folklorna ansambla iz Luksemburga: KUD „Evropa“ i folklorna sekcija ZK Bihor. Spletom igara iz Crne Gore oni su, u više navrata, prisutne podizali na noge i bili propraćeni frenetičnim aplauzima.
voditelji programa bili su Tara Lipovina i Hamdija Rastoder.
Slavlje i srdačno druženje nastavilo se do kasnih noćnih sati.

F. S.