PUTUJUĆI BIOSKOP I U PETNJICI

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu otvoren je u Podgorici 14. marta.

Od 1. aprila, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale – u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju.

Od 1. do 9. aprila putujući bioskop obići će Rožaje, Gusinje i Petnjicu, a u tom periodu publika će moći da pogleda ostvarenja “Praznik rada” Pjera Žalice, “Orlovsko gnijezdo” u režiji Milije Šćepanovića, “Sve je išlo sigurnim tokom” Anje Jovanović, “Posjeta” Đorđa Vojvodića, “Crna dama” Gane Čomagić i “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića.
Film “Praznik rada” manjinska je crnogorska koprodukcija, a priča prati Armina, koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi da iznenadi oca Fuda. Ali Fuda nema. Komšije kažu da je uhapšen, ali niko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok komšiluk želi da proslavi Praznik rada, Armin pokušava da sazna istinu. U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.
„Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović donosi priču o ljudima, koji su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, dok „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića prati Stefana, studenta na studijama u Berlinu kome kratka vikend posjeta roditelja mijenja život. “Orlovsko gnijezdo“ Milije Šćepanovića priča je o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije, a “Crna dama” Gane Čomagić govori o vlasniku pogrebnih usluga koji entuzijastično prepoznaje momenat nacionalne krize kao okretanje kola sreće. U pitanju su kratkometražna ostvarenja mladih crnogorskih autora.
“Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića takođe su manjinska crnogorska koprodukcija, nagrađivana na različitim međunarodnim festivalima. Radnja filma dešava se u jeku hladnoratovske krize, kada grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike. U filmu glume Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc’h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić.
Podsjetimo, glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.