Mirsad Hadrović: Prava knjiga nađe svog čitaoca

Mirsad Hadrović u studiju Radija Petnjica

Ekipa Radija Petnjica ugostila je u svom studiju profesora u Medresi “Mehmed Fatih” i književnika iz Petnjice, Mirsada Hadrovića.

Tema razgovora bila je knjiga, te kako to da danas imamo veliki broj izdavača i autora, a da je čitanost na jako niskom nivou.

Mirsad iza sebe ima napisanih pet knjiga, iz različitih oblasti. Kako kaže, u njegovim skromnim naslovima svako može pronaći nešto za sebe i ono šfo je najvažnije, svaka od pet knjiga dobila je recenziju adekvatnog recenzenta.

“Svjedoci smo da knjiga danas preživljava, ovo današnje vrijeme. To je zato jer je svima nama sadržaj koji nudi internet dostupan. Knjige ima, prisutna je i biće prisutna ako Bog da još dugo, prava knjiga pronađe put do svog čitaoca.

Navešću jedan podatak iz Centralne biblioteke sa Cetinja od prije tri godine- bilo je 1.200 naslova novih knjiga koje su tamo prijavljene. Od tog procenta mi Bošnjaci smo participirali sa nekih 15 ili 20 naslova, što samo po sebi govori da mi malo pišemo, ali da ima izuzetnih književnika kod nas”.

Osvrnuli smo se na školstvo, s obzirom na to da Mirsad dolazi iz prosvjete, bio je adekvatan sagovornik da nam da odgovor na pitanje, da li današnja djeca čitaju kvalitetne knjige u onoliko mjeri koliko bi trebala da čitaju.

“Djeca ne čitaju u onolikoj mjeri koliko bi trabalo. Jednostavno mi koji radimo u prosvjeti moramo bolje promovisati vrijednosti knjige, nego ljudi sto vrše prodaju telefona i sav taj sadržaj koji telefon nudi”, kaže Hadrović.

Cjelokupnu emisiju i razgovor sa profesorom Mirsadom Hadrovićem, možete pogledati na našem YouTube kanalu Radio Petnjica:

ERIS BABAČIĆ