Prikupljanje eksponata za mini muzej u Trpezima: Starinom protiv zaborava, Bošnjačkog identiteta u Bihoru 

Starinama protiv zaborava, Bošnjačkog identiteta u Bihoru” je projekat koji je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prave Crne Gore. Plan projekta je da se u trajanju od devet mjeseci prikupi što više starih eksponata, starih uređaja, alatki i drugih stvari koje su krasile domaćinstva u prošlosti, za mini muzej u Trpezima.
Takođe, projekat ima za cilj da uključi što više maldih i predstavi im sadržaj i starine specifične za ovo područje. Mladi će imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnom kulturnom baštinom Bihora i eksponatima sa ovog područje.
Naime, cilj ovog projekta kako kaže Džemila Duraković koja je ujedno i nosilac ove ideje jeste da se što više ljudi, a posebno mlađe stanovništvo upozna sa starim rukotovorinama koje su bile sastavni dio svakog domaćinstva na ovom podneblju u prošlosti, a pored toga cilj je da se upravo kroz taj vid promocije starina sačuva i bošnjački identitet u Bihoru.
,,Cilj nam je da kroz ovaj mini muzej prođe što više mladih ljudi, želimo na ovaj način da sačuvamo našu kulturnu baštinu, ali u isto vrijeme da sačuvamo prošla vremena od zaborava, cilj nam takođe da prikupimo što više različitih starina i eksponata koje ćemo izložiti ovdje, a kasnije predstaviti svim posjetiocima. Prikupljanje i potraga za eksponatima će trajati devet mjeseci, onda planiramo završnu izložbu prikupljenih starih eksponata organizovati, koja će se održati u oktobru mjesecu.”
Na samom kraju Džemila Duraković se zahvalila svim prisutnima koji su prisustvovali otvaranju mini muzeja najavila početak aktivnosti i prikupljanja sadržaja za mini muzej, koje će trajati devet mjeseci.
ERIS BABAČIĆ