PETNJICA: ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU PROSTORNOG PLANA CRNE GORE

Danas je u prostorijama Opštine Petnjica održana Javna rasprava o najvišem planskom dokumentu u sistemu planiranja u državi – Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i njegovom uticaju na životnu sredinu.
Predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine mr Svetlana Jovanović, dip. prostorni planer i Ivan Nedović sa kolegama – saradnicima koji su učestvovali na izradi ovog dokumenta su predstavili osnovne elemente Nacrta.
U uvodnom obraćanju mr Svetlana Jovanović, dip. prostorni planer je istakla značaj ovog planskog dokumenta govoreći da je riječ o najvažnijem strateškom Planskom dokumentu u hijerarhiji Prostornih planova u Crnoj Gori. Ovaj plan se bavi strateškim pravcima razvoja u saobraćaju, energetici, razvoju privrede, razvoju poljoprivrede, šumarstva, razvoju turizma.
 Takođe, navela je da iako je riječ o državnom planskom dokumentu važan je za sve opštine, zato što državu upravo čini skup svih lokalnih zajednica i smatra zajedno sa stručnim timom da od pojedinačnog razvoja svih opština u Crnoj Gori zavisi i ukupan razvoj Crne Gore.
Zainteresovani građani/ke, predsjednik opštine, zaposleni iz odjeljenja za urbanizam, sa konkretnim prijedlozima, sugestijama i komentarima dali su svoj doprinos oblikovanju ovog strateškog dokumenta. Intezivno su razgovarali i diskutovali o tome da kroz plan žele brži i efikasniji razvoj naše opštine.
Zaključak je, sljedeći: ,,Ovo je veoma bitan dokument za budućnost naše zemlje jer od njega zavisi kako ćemo razvijati naše resurse, infratrukturu, turizam, poljoprivredu i druge sektore“.
Stoga, ukoliko nijeste bili u prilici da prisustvujete raspravi ili imate još nešto da dodate, vaše prijedloge, sugestije i komentare možete dostaviti putem e-mail adrese [email protected], kao i na arhivu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (Ul IV Proleterske brigade 19, Podgorica, radnim danima u terminu od 08.00h do 13.00h, zaključno sa 29.04.2024. godine).
Nacrt planskog dokumenta dostupan je na sajtu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine: www.gov.me/clanak/prostorni-plan-crne-gore
NAPOMENA: Ukoliko zainteresovani građani/ke imaju poteškoća prilikom preuzimanja ovog dokumenta sa sajta Ministarstva mogu se obratiti zaposlenima iz Odjeljenja za urbanizam Opštine Petnjica ( radnim danima u terminu od 08.00h do 16.00h).