SLUŽBENICI ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU OBILAZE PČELARE U BIHORU

Službenici Odjeljenja za poljoprivredu opštine Petnjica ovih dana su posvećeni terenskom poslu. Predmet obilaska su isključivo poljoprivredna gazdinstva koja se bave pčelarskom proizvodnjom, saopštili su iz tog opštinskog resora.

Saopštenje Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj OPŠTINE PETNJICA:

“Pčelari imaju  priliku da čuju savjete od strane slušbenika kada je u pitanju ova grana poljoprivrede.

U ovom mjesecu fokus je stavljen isključivo na prihranu pčelinjih zajednica i svih ostalih radnji a sve u cilju dobre pripreme pčelinjih zajednica za buduću pčelinju pašu.

Februar je u našim uslovima sličan januaru što se tiče sniježnog pokrivača i hladnoće, ali su dani znatno duži, pa to utiče na maticu da počne polaganje jaja, ako to već nije uradila u januaru.

Prije nego dođe do pročisnog izleta pčela, sa podnjača košnica obavezno se uzimaju uzorci mrtvih pčela (20 – 30), da bi se u ovlašćenoj veterinarsko-dijagnostičkoj ustanovi izvršila analiza na crijevnog parazita pčela, koje izaziva oboljenje poznato pod imenom nozemoza. Samo ona pčelinja društva koja su slobodna od ove bolesti mogu se dobro razviti i dati maksimalan prinos meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Polovinom februara, kod nas i prije,  mogu se iznad klubeta dodati šećerno-medne pogače ili pogače sa polenom. Ukoliko pčelari sami prave pogače neophodno je koristiti samo dobro očuvan, sušen ili duboko smrznut polen iz prethodne godine.

Ako se pojavi period od nekoliko toplih dana (15 – 16°C stepeni) treba ga iskoristiti za brz pregled pčelinjih društava i približavanje okvira sa medom klubetu, odnosno već započetom leglu. Ukoliko u pčelinjaku bude uginulih društava odmah se uklanjaju i utvrđuje uzrok uginuća. Oslobođenu košnicu od saća i uginulih pčela obavezno dobro očistiti i dezinfikovati. Tokom februara je znatno povećan utrošak hrane jer se naglo povećava razvoj legla. Stanje u košnici može se provjeriti i posmatranjem izleta pčela kada je dan topao i sunčan. Ako pčele izlijeću u primjetnom neredu, haotično, uznemireno, takvu košnicu je neophodno pregledati.

Ako je društvo ostalo bez matice a ima pčela, što prije se spaja sa drugim društvom. To se radi u zagrijanoj prostoriji. Ako je pak raspored hrane loš obavezno se približava pčelinjem klubetu. U drugoj polovini februara matica polaže više jaja a pčele radilice užurbano njeguju i hrane leglo. Potrošnja meda i cvijetnog praha sve je veća. Ako pčele nemaju dovoljno hrane za intenzivnu ishranu matice i njegu legla, mlade pčele se neće u dovoljnoj mjeri izvoditi a stare će brže uginjavati. Tada će se u košnici broj pčela naglo smanjivati, društvo slabiti, a bolest i štetočine ga brzo savladati. Poželjno je da krajem mjeseca pčelinja društva imaju do 10 kg meda u rezervi. Tečnom hranom u ovom mjesecu pčele se ne smiju prihranjivati. Podnjače je poželjno očistiti ako ima lijepih dana jer su se već zaprljale. Obavezan je pregled utopljavajućeg materijala i ukoliko je vlažan on se zamjenjuje. Za ovaj period nepoželjan je ubrzan razvoj legla jer se još mogu pojaviti duži periodi niskih temperatura. U slučaju nedostatka cvijetnog praha najbolje je da ramove sa njim dodamo u dijelu košnice gdje se nalazi leglo.

U februaru temperatura u središnjem dijelu klubeta koja je bila 18 – 22 °C, povećava se i stalno održava na oko 34 stepena. Pčele počinju da izlučuju mleč i njime hrane mlado leglo, a druge od prošlogodišnjih rezervi cvijetnog praha i meda pripremaju hranu za starije leglo. U februaru već treba obezbijediti čistu i svježu vodu na pčelinjaku, koja je vrlo važna za razvoj društva.Tokom februara već mogu cvjetati: visibaba, lijeska, crna jova, crnjuša, šafran i dr”.