SPAJIĆ U LUKSEMBURGU SA DIJASPOROM

U nedjelju, 28. januara, održan je značajan sastanak predsjednika vlade Crne Gore, Milojka Spajica, sa predstavnicima dijaspore porijeklom iz Crne Gore u Luksemburgu. Ambasador Crne Gore u Briselu, gospodin Ivan Lekovic, takođe je prisustvovao ovom važnom događaju.

Sastanak je bio izrazito konstruktivan, okupljajući predstavnike nevladinih organizacija i pojedince, većinom osobe koje aktivno djeluju u institucijama Luksemburga. Tematski raspon razgovora bio je širok, a posebna pažnja posvećena je temama koje su od značaja za crnogorsku dijasporu.

Na samom početku sastanka, nevladine organizacije su predstavile listu zahtjeva koju su zajednički sastavile. Dijasporu su najviše zanimale sledeće teme: ponovno uspostavljanje avio saobraćaja između Luksemburga i Podgorice, mogućnost dvojnog državljanstva u Crnoj Gori, organizacija konzularnih dana u Luksemburgu, nastavak infrastrukturnih radova na sjeveru Crne Gore, rekonstrukcija puta Petnjica-Bioča te ponovno uspostavljanje rada savjeta za dijasporu.

Listu su prezentirali predstavnici asocijacija Zavicajni klub Bihor i BD Fond, Remzija Ajdarpašić i Enver Korać. Gospođa Fetija Kalač iz Kulturno Informativnog Centra Crne Gore u Luksemburgu naglasila je važnost ponovnog uspostavljanja avio linije Luksemburg-Podgorica i apelovala na premijera da podrži tu inicijativu. Premijer je izrazio zainteresovanost za ovu temu, ističući da, prema zakonu, država ne može subvencionirati taj projekat, ali će razmotriti mogućnosti u saradnji s Aerodromima Crne Gore.

Sastanku su dominirale diskusije o dvojnom državljanstvu, a premijer je podržao ideju o usvajanju zakona, ističući potrebu postizanja široke saglasnosti, slično kao što je to bilo prilikom popisa stanovništva. Gospodin Mehdija Čelebić, medijator u Ministarstvu prosvjete VV Luksemburga, naglasio je važnost održavanja nastave na maternjem jeziku, uz podršku Ministarstva prosvjete i obećanje premijera da će se potruditi osigurati potrebne resurse.

Gospodin Ernad Rafetov Agović istakao je važnost sastanaka s predstavnicima nevladinih organizacija, sugerirajući i sastanke s iseljenicima koji su zaposlenici raznih ministarstava i administracija u Luksemburgu. Dodao je da bi usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu olakšalo mnogim mladim ljudima koji se suočavaju s dilemom zbog prirode svog posla.

Sastanku su prisustvovale i profesorica Enesa Agović, odbornik u skupštini opštine Esch, profesorica Amela Skenderović, kandidatkinja na parlamentarnim izborima u Luksemburgu, kao i mogući kandidat na izborima za Evropski Parlament. Na kraju, ambasador Leković najavio je da će se konzularni dani održavati svakog prvog četvrtka u mjesecu u gradu Dudelange ali zbog nedostatka opreme za sada nije moguće uzimanje biometrijskih podataka za izradu podataka. Zahtjev za pokretnu kancelariju je upućen vladi Crne Gore i čeka se na isporuku takvog materijala.