U CNP-u premijerno izvedena predstava “671-LOV” u režiji HANE RASTODER (FOTO)

U Crnogorskom narodnom pozorištu prije dvije noći je premijerno izvedena predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder. Predstava, koja je ujedno završni ispit master studija Pozorišne režije na FDU Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović, naišla je na odlične reakcije publike. Reprizno izvođenje je večeras u 20h na Sceni Studio, dok su sve ulaznice rasprodate.

Autorski tim predstave čine: Ivanka Vana Prelević, scenografkinja, Mia Đurović, kostimografkinja, Enes Tahirović, kompozitor, Nataša Milićević, asistentkinja režije i Danilo Milatović, izvršni producent.

Uloge tumače: Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Šćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.

Rediteljka predstave i autorka teksta Hana Rastoder je istakla da smatra da publika treba nakon predstave da izađe iz sale sa pitanjima i sa sviješću o zločinu koji traje već trideset godina i sa makar željom da se traži oprost. “Jedina stvar koju je moguće da uradimo u ovom trenutku jeste da tražimo oprost za zločin koji je počinjen nad dvadeset nedužnih civila i nad stotinama živih i mrtvih članova njihovih porodica… Za mene lično to je emotivni otklon od traume i same priče, a onda ulazak u postavljanje predstave koja je ipak umjetnički čin”, rekla je Rastoder.

Jovana Brnović igra Amru. “Ja sam se večeras trudila da na neki način ispričam priču Amre, koja je bila jedna od tih žena koja je ostala bez muža, ali sa ovoliko godina ne mogu ni da zamislim kolika je to stvarno bol bila.. Željela bih da sve te žene koje su prošle kroz taj pakao, dođu i znaju da mi dijelimo teret zajedno sa njima” kazala je Brnović.

 “Za mene je u ovom procesu najznačajnije samo istraživanje te teme, što se to  dogodilo te 1993. godine? Ja nisam imao pojma da se to uopšte dogodilo kod nas, dok mi rediteljka nije poslala tekst i to je meni poražavajuće.. Mislim da treba o tome da se priča i da omladina treba da zna”, kazao je glumac Kristijan Blečić nakon premijere.

IZVOR: CNPŽ