PREMIJERA PREDSTAVE “671 LOV” HANE RASTODER VEČERAS U CNP-U

Foto Pobjeda

Predstava „671 Lov“, nastala po tekstu i u režiji Hane Rastoder, biće premijerno izvedena u utorak, 26. decembra u 20 sati, na sceni Studio, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predstava je završni ispit master studija Pozorišne režije na FDU Cetinje u klasi red. prof. Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović, a inspirisana je zločinom u Štrpcima počinjenim 27. februara 1993. godine, odnosno otmicom dvadeset putnika civila iz voza 671.

Autorka teksta i rediteljka, kako je na današnjoj konferenciji za medije kazala umjetnička direktorica CNP-a Vesna Vujošević-Labović, direktno publiku uvodi u prostor zbivanja, naizgled svakodnevne situacije, koje se pretapaju u potpuno nemoguće za pojmiti, tako da obično putovanje vozom vodi do pitanja smisla, suočavanja sa bolom i traženja izlaza.

– Ime, ime, ime… odzvanja pozorišnom scenom i ostaje kao eho u memoriji. Opominje da nikada ne zaboravimo taj 27. februar – dan kada je nečije ime značilo kartu u jednom smjeru. Poslije ove predstave definitivno nijesmo isti. Simbolično, nova generacija traži način da progovori taj užas: bolom, osudom, molitvom, prihvatanjem. I podsjeća nas jer ne smijemo da zaboravimo. Podsjeća nas, i pozorište prihvata da bude prostor preobražaja i promjene. Prostor koji nije samo scenski, već se širi na cijelu našu zemlju. Na svaki grad i svaku porodicu koja ima svoje putnike. Jer, oni su bili samo putnici u vozu. Naši sugrađani, komšije, prijatelji – kazala je Vujošević-Labović.

Rastoder je zahvalila na mogućnosti da kao studentkinja master studija dobije priliku da radi u nacionalnom teatru.

– Hvala timu koji je imao beskrajno mnogo strpljenja za mene, jer nemam mnogo iskustva iza sebe. Zahvalna sam i umjetničkoj direktorici na razumijevanju i šansi da radim ovakav tekst na sceni nacionalnog teatra, prethodnom direktoru Marku Baćoviću, koji je takođe podržao ovaj projekat, i mojoj profesorici Radmili Vojvodić – rekla je Rastoder.

Uloge u predstavi tumače Dejan Ivanić, Tihana Ćulafić, Milica Šćepanović, Jovana Brnović, Ognjen Sekulić i Kristijan Blečić.

Šćepanović se, kako je rekla, zbog ovakvih projekata bavi glumom.

– Vjerujem da je naš cilj da govorimo da je smisao našeg posla da sa ove scene dolaze neki odgovori i da se postavljaju neka važna pitanja. Treba pohvaliti Haninu hrabrost, kao i hrabrost tima da se ovim bavi, te hrabrost ovog pozorišta da pruži priliku mladim ljudima da iskažu svoj stav o ovoj temi – rekla je Šćepanović.

Za Brnović je bilo važno da kroz ulogu napravi jednu vrstu pomena žrtvama.

– Ja sam probala da dokučim kroz šta su sve te žene prošle i kako su se one, isključivo same, borile sa tim. Pored svih tema koje ovaj tekst pokreće, koje su političke i društvene, ja sam se trudila da osvijestim šta mi kao glumci možemo da uradimo za te žrtve. Prvi put ne razmišljam o nekom umjetničkom cilju, već gledam da li ćemo moći na neki način da damo svoj doprinos kao glumci da se tim ljudima oda neka vrsta počasti i pomena – rekla je Brnović.

Autorski tim predstave čine scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Mia Đurović, kompozitor Enes Tahirović i asistentkinja režije Nataša Milićević, dok je izvršni producent Danilo Milatović.

Reprizno izvođenje je na repertoaru sjutra veče, a sve ulaznice su rasprodate.

PREUZETO: POBJEDA