Rifat Rastoder posthumno nagrađen na festivalu filma o ljudskim pravima

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 zvanično je otvoren 10.12. u KIC-u „Budo Tomović” crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića.

XIV izdanje festivala UBRZAJ otvorila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO). „Moto ovogodišnjeg Festivala UBRZAJ je KROZ MAGLU. To je i izraz naše potrageza jasnoćom i borbe za principijelnost u kompleksnoj crnogorskoj stvarnosti. Magla simbolizuje političku neprozirnost i izazove s kojima se suočavamo, a ovo je još jedan naš napor da postaknemo na aktivan angažman i progresivnu promjenu koja vodi uspostavljanju nedostajuće odgovornosti za javni interes,“ kazala je Uljarević.

„KROZ MAGLU u kojoj živimo, mi u CGO-u pokušavamo insistirati na činjenicama, principima, vrijednostima a sve suprotno onom što je današnji pristup u kojem se primarni fokus stavlja na laku senzaciju i izostanak svijest o prioritetima i javnom interesu. U takvom kontekstu, ljudska prava su često kolateral partijskih i vezanih političko-interesnih trgovina.Za razliku od političara, mi nemamo misiju da se dopadnemo bilo kome ili da stičemo popularne poene, već da mijenjamo društvo na bolje, pa čak i kad to uključuje insistiranje na neprijatnim temama ili sukobljavanje sa preovlađujućom klimom. Vjerujemo da se tako ide naprijed, a ne stalnim kalkulisanjem, manipulacijama i prizemnošću, “zaključila je ona.

Ovogodišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma uručene su Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore, NVO Akciji za ljudska prava i posthumno Rifatu Rastoderu.

„Velika je čast primiti ovu nagradu što po ljudskosti prepoznaje djelo Rifata Rastodera”, kazao je Mirsad Rastoder uz zahvalnost oranizatorima i učesnicima festivala UBRZAJ 2023

“Čast mi je da, u ime porodice, primim nagradu kojoj se noćas, vjerujem, radouje i Rifatova duša, jer dolazi iz organizacije koja je iskreno posvećena misiji prosvjetljenja – podizanja svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unapređenja.

Rifat Rastoder nikada nije tražio priznanja, njegovi ideali su se temeljili na istini, odbrani pravde i pravičnosti te poštovanja dostojanstva svakog čovjeka.

Svojiom iskrenošću, mudro i hrabro, on je prvi oslobađao Golootočane da progovore, i aktuelizovao pitanje ljudskih prava političkih neistomišljenika o ondašnjoj državi ,SFRJ.

Kao jedan od lidera antiratnog pokreta, sa svojim saborcima, glasno je ukazivao na opasnost nacionalnih podjela i sukoba, branio stradalnike i pokretao istrage o zločinima devedesetih. Pamte ljudi, a dokumentovano je to i u Rifatovim knjigama.

Po nejegovoj ideji i zalaganju nastali su, Spomenik civilnim žrtavama 1991-2001, bulevar Srđana Aleksića, Komisija za utrvđvanje činjenica o ratnim zločinima i td…

On je jedan od prvih političara koji se sa pozicije visokog državnog funkcionera istinski zalagao i sistemski utemeljio manjinska prava, za potpunu integraciju bošnjačkog i drugih manje bronih naroda u savremeni politički i državni koncept Crne Gore.

Rifat je volio ljude,čak i dostojanstvene protivnike ideja koje je slijedio, ali posebno iskrene i čestite borce za građanski pošteno i razvojno napredno društvo, stoga je velika čast i emocija što se njegovo ime upravo ovdje pominje, u okviru festivala koji budi svijest, podsjeća na pravdu i zove na građansku odgovornost.

Konačno, vjerujemo da će i ovog puta, Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, osnažiti našu vjeru u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca da inicira civilizacijske promjene.

,,Nikada ne zaboravite da će Crna Gora biti, zaista, vječna samo u koliko je budemo gradili kao zajedničku kuću svih njenih žitelja, bez obzira kako se ko zove, politički misli ili vjeruje“- govorio je Rifat.

U to ime hvala organizatorima i svim učesnicima Festivala što hrane i brane nadu ljudskosti, srćan sam što vidim da sa važih lica ta nada i večeras sija u ovoj sali.

▫️U to ime hvala organizatorima i svim učesnicima Festivala što hrane i brane nadu ljudskosti. Ja vidim sa vaših lica da ona večeras sija,“ kazao je Mirsad Rastoder, koji je u ime porodice primio posthumnu nagradu za Rifata Rastodera.