PETNJICA – GRAD BEZ NAZIVA ULICA: POGLEDAJTE PREDLOGE ODBORNIKA OOBS PETNJICA

Petnjica

Odnornik Bošnjačke stranke u SO Petnjica, Elmir Muratović je za naš portal kazao da je Petnjica već deset godina, grad bez ulica.

,,Kao odbornik u petnjičkom parlamentu, ispred Bošnjačke stranke, pišem, predlažem i dajem inicijative koje treba realizovati, poboljšati život građana Petnjice i njene okoline. Već 10 godina Petnjica je grad bez naziva ulica. Na ovaj način želim skrenuti pažnju javnosti i rukovodstvu opštine Petnjica na čelu sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem i predsjednikom Skupštine Mehmedom Adrovićem da je vrijeme da se uradi nešto, da u Petnjici ulice konačno dobiju svoje ime.

Moje inicijative su moje razmišljanje, isto mogu uraditi drugi kako bi se ovaj posao konačno priveo kraju. Za ovu inicijativu ne treba novaca, već rada i dobre volje.

U nekoliko sljedećih dana predlažem nazive ulica sa obrazloženjima i podacima bitnim za ovu vrstu posla”, rekao je Muratović.

Njegovi predlozi su:

1. KRŠIĆ (RAHMANA) GALJAN (1887-1934)

Galjan Kršić

Poslije izbora u Petnjici 1927. godine predsjednik opštine Petnjica je bio Galjan Kršić jedan od najuglednijih ljudi toga kraja. Narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije. Dvije godine je trebao da bude poslanik Galjan Kršić a dvije Zarija Joksimović. Da ne bi Joksimović dijelio mandat 1934. Godine organizuje Galjanovu likvidaciju na Stenicama na domak Petnjice.

Samo godinu poslije pogibije Galjana Kršića, na izborima u Gornjem Bihoru za predsjednika opštine Petnjice izabran je Šefkija Kršić, Galjanov sinovac, 2.Osman Rastoder, komandant odbrane Petnjice u Drugom svjetskom ratu,

 

3.Hodžić Mehmed, prvi petnjički doktor i nosilac partizanske spomenice 1941.

4.Prelević Rade, nosilac partizanske spomenice 1941.

5.Šehidska (dana 8.11.1941. godine u Petnjici ubijeno devet šehida civila),

6. Skenderović Aćif, prvi petnjički doktor islamskih nauka,

7.Sijarić Ćamil, književnik, najveći pripovjedač na Balkanu,

8.Pačariz Ibrahim Ipko, prvi petnjički likovni umjetnik koji nema nikakvo obilježje u Petnjici,

9.Rastoder Rifat, nekadašnji potpredsjednik Skupštine Crne Gore, pisac, novinar i istaknuti sportista…),

10.Srebrenička,

11.Omladinska,

12.Radmanska,

13.Lagatorska,

14.Trpeška,

15.Vrbička,

16.Godočeljska,

17.Tucanjska.