NIKAD LOŠIJA SEZONA ZA BERBU PEČURAKA, ALIBAŠIĆ: OTKUP JE MALI, CIJENE GLJIVA VISOKE

Vrijedni berači gljiva iz Petnjice kažu da ne pamte slabiju godinu po pitanju roda. Ovogodišnja sezona pečurki može se smatrati izgubljenom zbog izuzetno lošeg roda, pa je samim tim i zarada od prodaje bila jako loša. Mnogi od njih za lošu godinu krive vremenske prilike i sušno ljeto.

Za uspešan rast šumskih gljiva jesen je najbolje godišnje doba, tada nijesu česte klimatske promene, nema jakih vrućina i isušenja zemlje, a gljivama osim vlage i umerene temperature ništa više nije potrebno, no sušna jesen i izuzetno toplo ljeto uslovili su da ovogodišnji rod pečurki bude jako loš.

Da je godina bila jako loša potvrđuje nam i Sead Alibašić osnivač firme ,,Alibašić Company“ koji posjeduje sušaru za preradu gljiva i bavi se otkupom šumskih plodova i ljekovitog bilja. On je za naš portal kazao da kao otkupljivač ne pamti goru sezonu, zbog izuzetnog lošeg roda.

Cijena ove jeseni za kilogram vrgnja iznosila je više od deset eura.

,,Već duže vremena se bavimo otkupom šumskih plodova, gljiva i otkupom ljekovitog bilja, ali smo zadnje dvije godine odlučili da osnujemo firmu ,,Alibašić Company“ koja za sada posluje jako dobro. Početkom jeseni, otkup je krenuo, ali u jako malim količinama, pa je samim tim zbog jako niskog otkupa i slabog roda gljiva cijena svježeg vrgnja porasla i išla preko deset eura. Naše proizvode pretežno plasiramo na domaće tržište“

Sead Alibašić se pored otkupa šumskih plodova i gljiva, bavi i poljoprivredom, na svom gazdinstvu posjeduje mlin i kako nam je kazao, zadovoljan je ovogodišnjih prinosom žitarica i krompira, pa se nada da će nastale troškove usljed nedostatka gljiva nadoknaditi.

,,Takođe se bavim i različitim granam poljoprivrede, što se tiče prinosa od poljoprivrede ove godine mogu vam reći da je godina bila solidna, bilo je i žitarica i krompira, posjedujem svoj mlin za mljevenje brašna, pa se nadam da ću nastale troškove uspjeti nadoknadit, uz nadu da iduća sezona gljiva bude mnogo bolja “ kazao je Alibašić.

Porodica Alibašić ima u planu proširenje proizvodnje i nabavku dodatne opreme u vidu hladnjača.

,,Planiramo da proširimo svoju proizvodnju i nabavimo pred komoru i komoru za duboko zamrzavanje svježe pečurke i šumskih plodova.“ Zaključio je Alibašić.

Prošle godine, vrgnja u jesenjem periodu bilo je na svakom koraku, dok je ova godina usljed promjenjljivih vremenskih prilika zakazala, mnogi sakupljači ovih vrijednih gljiva su razočarani, jer zbog slabog roda otišla i njihova prilika da zarade dodatni novac.

ERIS BABAČIĆ