PORODIČNI KARAVAN U SUBOTU U PETNJICI I ROŽAJAMA

U subotu, 14. oktobra, domaćini Porodičnog karavana, koji već mjesec dana obilazi crnogorske opštine, biće opštine Petnjica i Gusinje.
Roditelji iz ova dva grada imaće priliku da se tokom dvosatnog porodičnog događaja informišu o stavovima struke koji se tiču najvažnijih tema iz oblasti zdravlja djece, dok će za mališane biti organizovani veoma zanimljivi kreativno-edukativni i zabavni sadržaji.
Djeca jaslenog, preškolskog i školskog uzrasta uživaće u sadržajima koji su osmišljeni sa posebnom pažnjom, pa će imati priliku da, kroz igru i intraktivne aktivnosti, nauče nešto novo i zabave se sa vršnjacima i dječijim animatorima.
U Petnjici će događaj biti organizovan u Divan bašti, u terminu od 11 do 13 sati, nakon čega će se karavanski tim preseliti u Rožaje, gdje će se sa roditeljima i mališanima družiti na Gradskom trgu, u terminu od 16 do 18 sati.

 

U slučaju loših vremenskih prilika događaj će biti održan u prostorijama centara za kulturu Petnjica i Rožaje.
„Porodični karavan je divna prilika da se upoznamo i razmjenimo iskustva sa roditeljima iz svih gradova Crne Gore, nudeći im pregršt korisnih, provjerenih informacija, ali i zabave koja se pamti. Upravo zato pozivamo roditelje iz Petnjice i Rožaja da nam se pridruže u subotu. Obećavamo dva kvalitetno provedena sata, uz uživanje u kvalitetnim i korisnim sadržajima“ poručuju iz Udruženja.

 

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.
Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilazaka gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

 

U toku dvosatne posjete Karavana roditeljima su na raspolaganju ljekari Instituta za javno zdravlje i lokalnih Domova zdravlja za sva pitanja i nedoumice na gore navedene teme.
Za djecu i roditelje se organizuju i radionice i animatorske tačke, pa mališani imaju priliku da uposle prstiće kroz kreativno izražavanje, koristeći papir u boji, flomastere, makazice… Eduko školica je zadužena za učenje kroz igru sa ciljem da se prikaže kako metodom fine motorike djeca razvijaju pažnju, koncentraciju, logiku, pri tom se kroz plasirani materijal upoznaju sa bojama, oblicima, životinjama, slovima, brojevima. Dio karavanskog tima čine i animatori Rent a party. Poseban kutak je opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.

 

Karavan je do sada posjetio roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici i Beranama, Plavu i Gusinju, a do 25. novembra će obići sve gradove u Crnoj Gori.

ERIS BABAČIĆ