Folkloraši KUD-a “Bihor” zablistali na manifestacijama u Skoplju

Članovi KUD-a “Bihor” vratili su se sa trodnevne turneje u Skoplju, gdje su prvo, 28. septembra nastupili u muzičkom dijelu programa na Svečanoj Akademiji povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Makedonije. Iste večeri, pored našeg ansambla, nastupio je KUD “Ljiljan” iz Skoplja i vokalni solisti Alen Hasanović i Ines Guberinić, nekadašnji učesnici takmičenja za talente “Zvezde Granda”.

KUD “Bihor” je odigrao dvije koreografije: “Ličinsko” i “Zulino kolo”. Obje koreografije su izazvale oduševljenje prepune sale Albanskog kulturnog centra, a posebno “Ličinsko kolo” jer je u sali bio veliki broj pripadnika bratstva Ličina.

Sljedećeg dana učestvovali su na VI Međunarodnom festivalu folklora “Igraj zaigraj“ u organizaciji KUD-a “Ljiljan”, koji je održan u regionalnom parku u opštini Đorče Petrov. Pored KUD-a “Bihor” nastupili su još i anasmbli iz Skoplja: KUD “Drita e dervenit”, KUD “Grogor Prličev”, KUD “Jeni Jol” i domaći ansambl “Ljiljan”.

Trećeg dana održan je Međunarodni festival “Zlatni vez“ koji je organizovao KUD “Grigor Prličev”. Pored domaćina i KUD-a “Bihor”, učestvovali su i KUD “Karpoš” iz Krive Palanke, KUD “Sveti Sava-Prvi“ Tetovo, KUD “Mladi Podarešani” iz Podarešana i KUD “Ljiljan” Skoplje.

Domaćini i organizatori sve tri manifestacije su se potrudili da članovima uljepšaju boravak u Skoplju. Tokom trodnevnog boravka posjetili su tvrđavu Kale, staru Skopsku čaršiju i Bitpazar, trg Ploštad sa brojnim spomenicima iz bogate istorije grada na Vardaru, kao i Spomen kuću majke Tereze.

“Za naše članove je ovo bilo još jedno putovanje koje će pamtiti po mnogo čemu, a ovom prilikom se zahvaljujemo na gostoprimstvu, a posebno rukovodstvu KUD-a “Ljiljan“ na čelu sa Erhanom Mahmutovićem i Kujtimom Čupeom, zatim roditeljima članova domaćina i brojnoj publici. Zahvalnost i za Mirka Janvskog, predsjednika KUD-a “Grigor Prličev”. Posebno smo dirnuti gestom bračnog para Pepić, Nijaza i Alise, koji su sve članove našeg društva počastili pićem u jedom od lokala na obali Vardara i donirali iznos od 200 eura. Inače, Alisina majka je rođena Petnjičanka, Draga Muratović.

Sponzor našeg putovanja za Skoplje bio je bivši istaknuti fudbalski reprezentativac Elsad Zverotić kome se takođe zahvaljujemo”, saopštio je Sinan Tiganj.

ERIS BABAČIĆ