KUD ,,BIHOR” USPJEŠNO PREDSTAVIO CRNU GORU U TEŠNJU

Proteklog vikenda članovi KUD-a “Bihor” učestvovali su na “19 Međunarodnoj smotri folklora- Tešanj 2023” koja je održana 09.septembra. Na smotri su pored našeg društva učestvovala društva iz regiona KUD “ Matija Gubec “ iz Donjeg Miholjca Hrvatska, KUD “Srem” iz Jakova – Srbija , KUD “ Ivan Planina “ Iz Tarčuna, KUD “ Pronija” iz Prnjavora i domaći KUD “ Pobjeda”.

Nastupi kulturno-umjetničkih društva ispratili su brojni posjetioci, koji su aplauzima nagradili folkloraše. Nastupu je prethodilo defile ulicama Tešnja do trga gdje je odigrano zajedničko kolo svih učesnika.
Naši članovi predstavili su se sa dvije koreografije u prvom bloku su odigrali koreografiju “Vrsuta” a u drugom “Zulino kolo” i pobrali sve simpatije prisutnih. Smotru je otvorio načelnik opštine Suad Huskić koji nje ovom prilikom ugostio i delegaciju opštine Petnjica koju je predvodio predsjednik Samir Agović.
Domaćini i organizatori festivala su se potrudili da članovima uljepšaju boravak u Tešnju, od samog smještaja u hotelu “Split” u Usori pa sve do polaska iz Tešnja.
,,U toku prvog dana obišli smo stari dio grada Tešnja i Emanagića konak koji čuvaju tradiciju jednog davnog vremena i koji zaista imaju šta prezentovati posjetiocima.
Drugog dana boravka posjetili smo Tešanjsku tvrđavu u čijim se zidinama i kulama nalaze 4 muzejske jedinice sa predmetima iz Tešnja koji datiraju od vremena paleolita pa sve do danas a predavanje o istorijatu grada i kule održao predstavnik Muzeja. Kenan Hadžišehić Inače Tešanjska tvrđava koju Tešnjaci zovu Gradina je jedno od najvećih odbrambenih utvrđenja u Bosni sa površinom od 6296 kvadratnih metara, obima oko 400 metara , dužine 120 i širine 80 metara. Važniji objekti tvrđave su : Kapetanova i Dizdareva kula , topovske tabije , cisterna i bunar za vodu ,kazamati i barutane, spavaonice, tunel odbrambemi obori i stražarnice. Ona već tri milenija krasi srce grada, a izgrađena je na strmoj i jednim dijelom odsječenoj litici brijega teško pristupačnoj sa sve tri strane kotline uz rijeku Tešanjku. U njenim kulama – Dizdarevoj i Kapetanovoj danas se nalazi stalna postavka Javne ustanove Muzeja Tešanj, jedine kulturne ustanove u BiH koja je 2014 godine bila nominovana za nagradu Evropski muzej godine . Ispred kula se na bini često održavaju kulturne manifestacije.
Za naše članove je ovo bilo kako oni kažu “jedno od najljepših putovanja”, jer gostoprimstvo svih članova i rukovodstva KUD-a “ Pobjeda “ na čelu sa agilnim i predusretljivim predsjednikom Esminom Elezovićem je za svaku pohvalu, dali su sve od sebe da naš boravak u Tešnju ostane u lijepom sjećanju. Pohvale idu i na račun i naših vodiči: Ajne Krdžalić i Merime Halilović kojima se ovim putem zahvaljujemo i nadamo se da ćemo i mi imati priliku da njih dočekamo i uzvratimo u našoj Petnjici.
Sponzori putovanja za Tešanj bili su braća Halilovići Harun, Esko i Hajro, kao i Munir Latić” Saopštili su iz KUD-a Bihor.
ELVISA LATIĆ