PETNJICA DOBILA MILION EURA ZA PROJEKTE: AGOVIĆ NAJAVIO REKONSTRUKCIJU CENTRA I GLAVNE ULICE, TROTOARE, RASVJETU…

Samir Agović
Od prihoda iz programa ekonomskog državljanatva opštini Petnjica uplaćen je milion eura.
Vlada će od dijela novca koji je prihodovan iz programa ekonomskog državljanstva po milion eura prenijeti na posebne račune opština sa sjevera države, među njima i Petnjici. Da bi koristile novac, lokalne samouprave moraju imati jasan projekat i novac namjenski trošiti.
Ekipa Radija Petnjica je na ovu temu razgovarala sa predjsednikom Opštine Petnjica Samirom Agovićem, koji je kazao da su već spremni projekti od značaja za Petnjicu i da se kreće sa rekonstrukcijom glavnih gradskih ulica, prvo će na potezu biti ulica od JU Centra za kulturu Petnjica do centralne džamije. U rekonstrukciju spada izgradnja pješačke staze, rasvjete, novi sloj asfalta i regulisanje kanalizacione mreže za šta je opredijljeno oko 458.000 eura.
,,Svi građani Petnjice će biti zadovoljni zbog činjenice da je lokalna uprava od strane Vlade Crne Gore, Uprave za kapitalne projekte dobila milion eura namjenski, iz ekonomskog državljanstva za unapređenje infrastrukture. Počećemo sa rekonstrukcijom gradskih ulica koje smo odavno trebali da završimo, ali iz razloga što izvođač kojeg je izabrala Uprava javnih radova nije ni započeo radove i to je pitanje koje smo često imali u parlamentu i od svih naših građana. Ono što je bilo do lokalne uprave, ona je to uradila, predala je projekat I kandidovala direkciji tadašnjih Javnih radova. Ono što sada iznova pokušavamo da odradimo, jeste da konačno završimo ovaj projekat, za šta je sva potreba dokumentacija završena i sredstva koja su opredijeljena za ovaj projekat su oko 458.000 eura. Dakle radi se o rekonstrukciju glavnih gradskih saobraćajnica od Centra za kulturu do centralne džamije u Petnjici. Nakon usvajanja rebalansa budžeta stvara se pretpostavka da se odmah krene u realizaciji ovog projekta”, rekao je Agović.
Zatim, kako je rekao prvi čovjek Petnjice, kreće se sa rekonstrukcijom ulice od džamije do nekadašnje “vunovlačare” i za to svrhu je opredijeljeno 200.000 eura. U to spadaju – javna rasvjeta, potporni zidovi i trotoar. Takođe u ovih 200.000 eura je uračunat i nastavak izgradnje trotoara i adekvatne rasvjete od Petnjice do Gusara i dolazi se do cifre od 658.000 eura, za rekonstrukciju glavnih gradskih saobraćajnica.
,,Imamo potrebu da, rekonstruišemo saobraćajnicu od centralne džamije do nekadašnje vunovlačare u dužini od 150 metara, treba uraditi projektnu dokumentaciju i naravno kasnije kandidovati za izvođenje radova” , rekao je Agović.
Sa preostalim novcem opština Petnjica planira graditi glavni gradski trg, za tu svrhu izdvojeno je 200.000 eura, izradu muzeja, elaborat za ekproprijaciju saobraćajnice Lagatore – Bor – Savin Bor gdje su opredijelili 35.000 eura, od ovog miliona, a 34.000 je opredijelila Vlada Crne Gore.
,,Ukupno imamo 70.000 eura za projektnu dokumentaciju puta Bor – Savin Bor, izlaz prema granici Srbije. Takođe je važno da kažem da ćemo raditi i izradu projekta za gradski vodovod, takođe od ovih 200.000 eura. S obzirom na to da građani imaju problem sa vodom zbog mutnoće i da to traje godinama, sada kada imamo sredstva rijesili smo da uradimo i to što je važno za građane Petnjice”, rekao je Agović.
Pored toga gradiće se i nastavak pješačke staze i uređenje parka iznad opštine Petnjica, na osnovu urađenog projekta. Cijena realizacije je oko 100.000eura.
ERIS BABAČIĆ