Kemal Rastoder optužen u Zagrebu za šverc i podmićivanje policajaca

Crnogorski državljanin Kemal Rastoder doveden je danas u Županijski sud u Zagrebu nešto iza 13 sati u blindiranom vozilu Antiterorističke jedinice Lučko zbog optužbi da je povezan sa podmićivanjem policajaca. Rastodera terete i za šverc velike količine šverca kokaina.

Kako prenosi N1 Zagreb, riječ je o čovjeku koji je u Hrvatskoj obuhvaćen optužnicom za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama, ali se protiv njega vodi i više procesa u drugim zemljama.

“Hrvatska nadležna tijela procijenila su da je u pitanju pripadnik kriminalnog miljea koji bi tokom transporta do suda mogao pokušati da pobjegne, odnosno mogao bi se naći na meti rivalskih klanova. Pred Županijskim sudu u Zagrebu danas je počela sjednica optužnog vijeća o USKOK-ovoj optužnici, a Rastoder je dovezen u posebnom vozilu”, naveo je N1 Zagreb.

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov “Mercedes”. Tom prilikom amputirane su mu obje potkoljenice i lijeva podlaktica. Njegovo ime pominjalo se i u kontekstu veza s narko-bosom Stjepanom Prnjatom, a nalazi se i na spisku crnogorske policije, kao i tamošnjih tajnih službi, piše N1 Zagreb.

Povezuju ga, piše N1, i sa grupom koja je iz Južne Amerike organizovala transport veće količine kokaina u luku Roterdam i njen dalji transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a dvojica graničnih policajaca iz Policijske stanice Macelj davali su zainteresovanima, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamjenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, iz Šengenskog informacionog sistema (SIS) i Interpola, te su im omogućavali i nezakonit boravak u EU.

Ukupno je optuženo osam lica među kojima je i Rastoder. Hrvatski policajci, sumnja se, sarađivali su i s kolegama iz Slovenije, a na kraju su kriminalci raskrinkani kada je dešifrirovana njihova komunikacija na aplikaciji “Skaj”.

USKOK tvrdi da su kupci povjerljivih informacija bili mahom državljani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a za sada su trojica identifikovana i optužena.

Prvookrivljeni, inače bivši policajac, dobijao je informacijama o osobama za koje je u MUP-ovim bazama podataka potrebno izvršiti tražene provjere, kao i putne isprave koje je potrebno skenirati, ili u koje je potrebno otisnuti štambilje granične policije o ulazu i izlazu iz države.

Potom je te podatke dostavljao dvojici graničnih policajaca koji su obavljali tražene provjere u bazama podataka.