BIHORCI U SVIJETU: DEMIR OSMANOVIĆ I NJEGOV SAN

Prije nešto više od pola godine, portal Radija Petnjica je pisao o mladom Demiru iz luksemburškog grada Niderkorna, njegovom frizerskom salonu i njegovom snu – 15 brendriranih salona širom ovog vojvodstva.

Mnogi su scekptično propratili ovu priču, a generalni komentar se može svesti na – zasto baš 15?! Međutim, da Demirovi snovi nijesu nerealni i da se ne radi o mašti ovog 22-dišnjeg momka, čije porijeklo vodi iz Bihora, govori i činjenica da nedugo nakon prvog teksta, on je otvorio svoj drugi frizerski salon u gradu Remiš, u dolini vina, na samoj granici sa Njemačkom.

Naravno, posjetili smo ga i uz čestitku, ponovo postavili pitanje zašto baš petnest. Dobili smo isti odgovor kao i prvi put – slijeganje ramenima. „Ne znam i nasm zašto sam odredio taj broj, jednostavno mi se ucrtala ta cifra u glavi“, kroz osmijeh kaže Demir Osmanović dok vješto makazama radi na svojoj mušteriji.

Problem ima sa dobrim i kvalitetnim radnicima. Puno njih dođe, pokuša ali se brzo ispostavi da za ovaj posao nije dovoljno imati samo želju. Mora postojati i kvalitet, pogotovo u slučaju Demirovom jer je plan da saloni budu brendirani. Dok prvi salon radi u Niderkornu radi putim kapacitetom u kojem rade provjereni majstori svog zanata, za to vrijeme u novootvorenom u Remišu, Demir sa svojim bratom punu pažnju je posvetio poslu ili kako on kaže – da razradim lokal.

A da bi to uspio, klijent mora da bude zadovoljan. Radni prostor u novootvorenom lokalu je za svaku pohvalu kada je u pitanju atmosfera. Da je tako, najbolje govori podatak da je Kristofer, frizer iz Afrike, čiji ukus kada je u pitanju radna atmosfera u pitanju, nije ni Holandija da zadovolji a sebe je pronašao baš kod Demira i u njegovom lokalu. Kratko je za portal radija istakao da je imao ponuda iz drugih salona a neke od njih su bile i sa boljom platom ali, kako kaže: ovo što ovdje imam, to se ne može novcem platiti.

Demir ne mijenja planove kada je u pitanju broj salona. A treći će da otvori kada „postavi na pravi put“ ovaj drugi. Ostavili smo Demira i njegov „Demir`s hair“ frizerski salon uz obećanje da će portal radija ispratiti svaki novootvoreni pa, jednog dana, zajedno da slave jubilej: Demir svoj petnaesti „Demir`s hair“ frizerski salon a Radio Petnjica isto toliko godina postojanja. To nije nedostižno. Treba imati san i vrijedno raditi na njegovom ostvarenju.

DENIS BOŽOVIĆ