BIHORSKO KULTURNO LJETO: ODRŽAN KNJIŽEVNI SUSRET “BRANKA I MI” (FOTO I VIDEO)

U okviru X Bihorskog kulturnog ljeta, Centar za kulturu u Petnjici organizovao je književni susret sa prvom počasnom građankom Petnjice Brankom Bogavac, pod sloganom „Branka i mi“.

Bila je to prilika da petnjička publika ugosti viteza umjetnosti, nekadašnju profesoricu na Univerzitetu u Sorboni, gradu svjetlosti Parizu, ženu iz koje cvjeta ljubav prema rodnoj Crnoj Gori i svojoj Petnjici.

Dama, kulturni i prosvjetni uposlenik, promoter duha otmjenosti Pariza, koja zagovara i vrijednosti koje su vanvremenske, a uvijek u svojim riječima ističe svoj Bihor, zbog toga što je svoje djetinstvo provela na selu Bor.

Tokom proteklih decenija, Branku su zvali ambasadorom jugoslovenske a potom crnogorske kulture. Stvarala je i radila u velikoj prijestonici kulture, kakav je Pariz.

Pariski dekor je nije spriječio da na svom putu dođe do zacrtanog cilja i očuva sve ono što je ponijela iz Crne Gore sa sobom. Prezetovala je svim velikanima sa kojima je razgovarala našu kulturu, bilo da su pisci, ili slikari, ili pak neko iz druge oblasti. Te stoga, možemo kazati dok je slušamo kako govori o njenim uspjesima diljem svijeta, intervjuima sa poznatima, počevši od Pariza, Londona, Moskve, Budimpešte, Kanade, da je ostala naša, bez obzira kako će neko tu riječ danas protumačiti.

Šifra apsolutnog uspjeha, kojeg Branka numorno izgovara i svojim pisanim i usmenim djelima promoviše je riječ susret, koja sadrži moć razumijevanja i veliki senzibilitet koji trasira put zajedništvu i promociji zajedničkih vrijednosti.

Objavila je 14 knjiga u svojoj karijeri, pisac, prevodilac, novinar, publicista koja je decenijama objavljivala intervjue sa velikanima pisane riječi, zatim poznatim slikarima a posebno osobama koji su dobitnici Nobelove nagrade. Branka u svojoj arhivi posjeduje preko 4000 stranica, na kojima se nalaze intervjui sa slavnim ličnostima iz cijelog svijeta.

Selo Bor pomno čuva u svom srcu i sjećanja koja je rado vraćaju na djetinstvo koje zauvijek, neraskidivo čuva u njoj. U svoje biće, sjećanja iz djetinstva su utkana kroz vrijednosti koje ona baštini i promoviše, kao što su: skromnost, posvećenost, marljivost, upornost, merhamet.

Vrijednosti koje nosi sa sobom, trasirale su njen put od Bora do Pariza, te stoga možemo reći da je Branka ambasador kulture, svjetska a naša.

Branka je ostala skromna i mislila o svom zavičaju i dok je držala predavanja na Sorboni i kada je imala intervjue sa Borhesom, Ioneskom, Ekom, Diras, Kadere, Marison, Pamuk, zatim sa tim fascinantnim Sioranom, kojeg je izazvala na duhovni dvoboj i mnogim drugima.

Branka je objavila 14 knjiga i  dobitnica brojih priznaja i nagrada a jedna od najvećih, pored posljenje počasne građanke Opštine Petnjica, je nagrada Ordena viteza umjetnosti i književnosti Republike Francuske.

Na večeri posvećenoj prvoj počasnoj građanki opštine Petnjica Branki Bogavac, govorili su: moderator i direktor JU Centar za kulturu Petnjica Sinan Tiganj, Amer Ramusović, Gordan Čampar, Jovana Došljak, Mirsad Rastoder i Ado Softić.

Emisiju posvećenu prvoj počasnoj građanki Petnjice Branki Bogavac, pogledjate na youtube kanalu.