BIHORSKE BIOGRAFIJE – BRAHO ADROVIĆ: Gdje god bio, šta god bio, makar bio i veliko, bez svog kraja ti si niko…

Ekipa Radio Petnjica je u okviru serijala Bihorske biografije, koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje prava manjinskih naroda posjetila Braha Adrovića.

,,Braho Adrović rođen je 1947. godine u selu Donja Vrbica kod Berana. Osnovnu školu je završio u Vrbici i Petnjici, a pedagošku akademiju srpsko-hrvatski jezik i književnost u Nikšiću. Više od deset godina bio je profesionalni novinar dnevnog lista ,,Pobjeda”, a oko dvije decenije profesionalni novinar televizije Crne Gore. Bio je i vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu u Beranama i u dva mandata potpredsjednik Opštine Berane.”

,,Na samom početku bih da pomenem jednu strofu iz jedne od mojih pjesama, koja otprilike glasi: Gdje god bio, šta god bio, makar bio i veliko, bez svog kraja ti si niko. Na ovu strofu skrećem pažnju zato što želim da dokažem koliko je meni stalo do zavičaja i šta zavičaj za svakog čovjeka znači. Tako da mi je i Vaše gostovanje u mojoj kući takođe mnogo drag doživljaj.

Ja sam kao što je poznato rođen u selu Donja Vrbica, to je jedno čudesno i lijepo mjesto. U to vrijeme kada sam se ja rodio i kada sam odrastao, to je bilo jedno veoma siromašno mjesto, ali samo nas Adrovića je imalo oko stotinu kuća, ali su bile pune života. Samo u našoj kući bilo je nas devetoro braće i sestara i otac i majka. Otac je uvijek radio i to je bio jedan neumorni radnik, jer se isključivo živjelo od poljoprivrede on je radio i stvarao, a majka je bila jedna vrijedna domaćica.

Prvu pjesmu sam napisao u Vrbici, ali pravim knjizevnim radom počeo sam da se bavim tek u srednjoj školi i kasnije na višoj školi.” kazao je Adrović.

Razgovor sa Brahom Adrovićem možete pogledati na našem You Tube kanalu.

 

(Mišljenja i stavovi izrečeni u okviru projekta Bihorske biografije ne odražavaju nužno i stavove Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i redakcije Radija Petnjica)