VAŠAR NA PLANINI LAĐEVAC 2. AVGUSTA OD 13 ČASOVA

“Vratimo Lađevcu sjaj – obnovimo Bihorski kraj” slogan je tradicionalnog vašara koji će se održati 02.08.2023. godine sa početkom od 13 časova.

Vašar koji se održava na planini Lađevac je najstariji vašar koji se održava na prostoru Bihora. Prošle godine je oborio sve rekorde posjećenosti sa više od tri hiljade ljudi.

Organizatori su i ove godine pripremili dobru zabavu, mnoštvo iznenađenja i nagrada za takmičare.

Poseban akcenat se stavlja na jedan od najstarijih sportova, a to je trka konja, koja je prava atrakcija na Lađevcima, a ove godine su već prijavljeni i regionalni učesnici.

Ne zaostaju ni ostala viteška nadmetanja, pa je tu i bacanje kamena, disciplina koja je veoma popularna na ovom saboru, kao i vuča konopca, gdje će učesnici demonstrirati svoju snagu i fizičku spremnost na djelu.

Goste će zabavljati estradni umjetnici Nerka Hodžić i Nuki-Poštar.

Uloga sabora kroz istoriju bila je mnogo veća. Tokom cijele godine su de vršile pripreme za sam vašar, a bilo je i onih koji su putovali pješke po nekoliko dana da bi stigli na dan održavanja vašara, što govori o značaju narodnih okupljanja u prošlosti. Na vašaru su se sticala poznanstva, sklapali brakovi, upoznavala se šira rodbina. Upravo to, grupa entuzijasta, ljudi punih elana i motiva, nošeni dobrim idejama i iskustvom, pokušava da vrati Bihoru, jer njemu to pripada. Među njima je i Mehmed Mele Ajdarpašić, čovjek koji se neumorno trudi, iz godine u godinu da Lađevcu vratiti nekadašnji sjaj. Nagrada za njegov trud je došla prošle godine, kada je kao organizator uspio okupiti preko 3 000 ljudi, uz pomoć fondacije “ČOVJEK NE UMIRE” koja je pružila organizacionu podršku vašaru.

I kako tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati, tako i ove godine ista organizaciona ekipa, pojačana sa još nekoliko članova koji su dali podršku, u saradnji sa Opštinom i TO Petnjica, najavljuje sabor za pamćenje.

Mehmed Mele Ajdarpašić je kazao za naš portal da mu je jedini cilj da se narod druži i okuplja, a uz to da njegujemo i baštinimo našu tradiciju.

,,Dragi bihorke i bihorci, draga dijasporo, ljubitelji prirode, pozivamo Vas da u što većem broju dođete ove godine na ovu prelijep planinu i posjetite jedan od najstarijih vašara na ovim prostorima. Ove godine takođe će biti mnogo pjesme, igre i raznih takmičenja, pa je samim tim i razloga za posjetu Lađevcu mnogo”, kazao je organizator Ajdarpašić.