ASIJA MURATOVIĆ NAJBOLJA FOLKLORAŠICA FESTIVALA U BRESANU

Članovi KUD-a “ Bihor” su učestvovali na festivalu folklora OPOJA VALLEZON koji je održan u Bresanu ( Brodasvce) na Kosovu u period od 21. do 2.4 jula na kojem su učestvovala društva iz Ukrajine, Poljske, Turske, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Moldavije, Srbije, Crne Gore i Kosova. Naš ansambal je bio najmalađi na Festivalu, ali uprkos tome sve tri večeri su ostavili sjajan utisak na publiku i koja je ovacijama ispratila nastup naše djece.

Festival je bio takmičarskog karaktera pa tročlanom žiriju koji su činili : prof. Dilaver Krueziju etnokoreolog, prof. dr Vladimir Jonevski etno koreolog i Dženet Raincek anthropologis nije bilo lako dionijeti odluku. Prvo mjesto osvojili su predstavnici Ukrajine, drugo predstavnici Poljske a treće KUD “ Tekstilac “ iz Bijelog Polja.

Članica našeg ansambla Asija Muratović je proglašena najboljom igračicom na festivalu što je ujedno priznanje našem KUD-u.

Sve učesnike je ugostio i predsjednik opštine Dragaš Bedžet Dželjljdini koji se zahvalio svim učesnicima festivala pohvalio sve ansamble i izrazio nadu da će i naredne godine doći na festival.

Organizatori festival su se potrudili da svim učesnicima obezbijede odlične uslove tokom boravka na Kosovu, naši folkloraši su zajedno sa članovima KUD-a “ Tekstilac” i KUD-a “ Mladih “ iz Novog Pazara bili smješteni u hotelu “ Meka “ u Dragašu gdje su imali izvanredne uslove. Članovi KUD-a “ Bihor” su drugog dana obišli kulturne znamenitosti festivala: Tvrđavu Kaljaju, Sinanpašinu džamiju i čuveni stari dio Prizrena sa šadrvanom .

– Ovo je još jedno veliko iskustvo za sticanje samopouzdanja za naše članove koji su ostavili izvanredan utisak u veoma jakoj konkurenciji. Zahvaljujemo organizatorima festival na čelu sa direktorom Fejsalom Šaćirijem i Dilaveru Krueziju, predivnoj publici članovima domaćekg KUD-a SHKA Bresana, osoblju hotela Meka, a posebnu zahvalnost duguju profesorici Nevzeti Tiganj Ibrahimi koja je sva tri dana bila uz naš KUD.