Ibrahimović: Putevi i turizam za bolji život stanovnika sjevera

U organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, resornog Odbora za finasnije i razvoj uz podršku turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u podgoričkom hotelu “Bristol” održana je panel diskusija na temu “Aktuelni socio-ekonomski izazovi u Crnoj Gori- perspektive razvoja i unapređenje biznis ambijenta”.

Naslovnom temom bavili su se univerzitetski profesori iz ekonomske grupe predmeta, predstavnici Vlade i lokalnih samouprava, uspješni privrednici i preduzetnici iz realnog sektora, predstavnici dijaspore, privredne komore i banaka.

Uvodničari na temu aktuelnog socio-ekonomskog stanja u Crnoj Gori bili su mr Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija i prof. dr Boban Melović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović je naglasio da se predano radi na stvaranju uslova kako bi se poboljšao socio-ekonomski status kroz investicije države, posebno na sjeveru Crne Gore, u putnu i turističku infrastrukturu.

“Izdvojio bih ski centre u Rožajama, Bijelom Polju i Mojkovcu, kao i Đalovića klisuru u Bijelom Polju, kao veoma važne projekte za iskorištavanje turističkih potencijala sjevera što bi u narednom periodu moglo da bude snažan zamajac za rast privredne aktivnosti, otvaranje novih održivih radnih mjesta i poboljšanje socio-ekonomskog položaja naših građana”- kazao je Ibrahimović.

On je istakao da je veoma važan nastavak gradnje auto-puta kroz drugu dionicu kojom bi se sjever države povezao sa centrom i jugom države.

Prof. dr Boban Melović naveo je da pored inflacije, aktuelno socio-ekonomsko stanje determinišu i neki od sljedećih izazova: suočavanje sa izazovima sezonalnosti i nedovoljne diversifikacije privrede, nezaposlenost, visok nivo javnog duga i deficita budžeta, demografske promjene, te društvena nejednakost.

“Pored turizma, kao jednog od glavnih generatora ekonomskog rasta i zapošljavanja, postoji potreba za snažnijim razvojem drugih sektora kao što su informacione tehnologije, poljoprivreda i industrija. Posebno treba imati u vidu potencijal sjevera i disproporcionalnost razvoja sjevera u odnosu na jug”- kazao je prof. dr Boban Melović.

On je zaključio da je kvalitetna infrastruktura ključna za privlačenje investicija, povezivanje regiona i unapređenje poslovnog okruženja.

Na panelu posvećenom preduzetništvu i investicijama govorili su Ismail Dacić, izvršni direktor kompanije “EID consulting” i Edin Suljević, izvršni direktor “Planet rent a car”.

U okviru tribine održana je i promocija knjige “Anatomija biznisa” od namjere do uspjeha na kojoj su govorili autori prof. dr Aziz Šunje i prof. dr Ljiljan Veselinović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kreator i moderator okupljanja i panel diskusije bio je predsjednik Odbora za finansije i razvoj Bošnjačkog vijeća mr Sead Šahman.

Skup su pozdravili Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Abdurrahman Toprak, koordinator kancelarije TIKE u Podgorici.

Na skupu je uručeno zvanično priznanje koordinatoru TIKE u znak zahvalnosti za podšku projektima od važnosti za bošnjački narod u Crnoj Gori.