Dan sjećanja

Poštovane Prijateljice i Prijatelji,

oprostite što tek sada pokušavam da napišem jedno visoko, HVALAAAA za sve riječi, poruke, telegrame, dirljive izlive saosjećanja i utjehe, ali i ponosa što smo imali Rifata Rastodera.

Rifkovim odlaskom, 4.maja 2023. ostala je velika praznina koju je nemoguće premostiti. Neko je već zapisao, “koga je imao za prijatelja nije mu trabao brat”, a Rifko  je bio i Brat i Prijatelj i Učitelj i Drug… Čovjek  od nedvojbene iskrenosti i posvećenosti ljudskim vrijednostima. Znao je svaki problem da sagleda detaljno i nađe zrno mudrosti koje osvjetljava put. Potvrđuju to i brojno prijatelji i poznanici. Čak i ljuti politički protivnici sa kojima se sporio oko pravednijeg i vizionarski prosperitetnijeg društva. Patio je zbog razaranja Jugoslavije i svim bićem je branio Crnu Goru.
U jednoj od posljednih izjava iz novembra 2022. godine, između ostalog je napisao: ,,Nikada ne zaboravite da će Crna Gora biti, zaista, vječna samo u koliko je budemo gradili kao zajedničku kuću svih njenih žitelja, bez obzira kako se ko zove, politički misli ili vjeruje“. Tako je mislio o Državi, Narodima, rodnom kraju ali i svakom članu šire porodice – stalno upućujući da se zajedništvom, dostojanstvom i konstruktivnim zalaganjem ostvaruju opšti ciljevi.

Plakao sam čitajući tekst Mila Stojića, “Šetati po rajskim vrtovima,” posvećen Dževadu Karahasanu. On je preselio 20.maja, pa sve pomišljam, dali su se drugovi iz vojske u Titogradu, sada našli u dženetskim pričama, kao onda,  2016. na Sajmu knjiga u Podgorici, gdje su razmijenili bratske zagrljaje i knjige.

“Dan sjećanja” Rifat je posvetio žrtvama genocida u Srebrenici, obilježava se 11. Jula,  upravo na dan njegovog  rođenja. Nažalost, godinama unazad nijesmo mislili o rođendanu, nego o tome kako obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida. Pomagali su nam, rahmetli Slobodan Milatović, Husein Bato Dukaj i drugi umjetnici pa se nadam da će mu sjutra prenijeti naše rođendanske čestitke.
Allah neka im podari dženetski mir i ljepotu!

MIRSAD RASTODER