JAVNI POZIV “GLASNIKA BIHORA” ZA DOSTAVLJANJE TEKSTOVA ZA NOVI BROJ

Časopis „Glasnik Bihora“ objavljuje javni poziv autorima za dostavljanje članaka za osmi broj časopisa u 2024. godini.

S izuzetnim zadovoljstvom obavještavamo vas da je Centar za kulturu opštine Petnjica, započeo pripremu osmog broja naučno-stručnog  časopisa „Glasnik Bihora“. Njegovim pokretanjem željeli smo otvoriti prostor za stručnu i kritičku raspravu o Bihoru u najširem smislu riječi. Publikovanjem rezultata istraživanja iz oblasti društvenih, humanističkih i prirodnih nauka, te književnosti i baštine,  zajednički ćemo doprinijeti boljem i sveobuhvatnijem poznavanju ovog regiona i njegovom predstavljanju drugima.

Uređivačka politika časopisa zasnovana je na visokim akademskim i stručnim standardima, jer smatramo da samo na taj način naši stručno-naučni radovi, koji se objavljuju u ovoj publikaciji, mogu doprinijeti stvaranju realne slike ovog regiona u prošlosti i sadašnjosti.

Svjesni činjenice da su za uspjeh posla koji je u toku, prije svega ključni ljudi, njihovo znanje i entuzijazam koji su uvijek i svugdje pokretači društvenog napretka, pozivamo vas da nam se pridružite u realizaciji ovog obimnog projekta. Pozivamo vas da u domenu vašeg interesovanja promišljate, istražujete i pišete o Bihoru i svoje radove nam dostavite kako bismo ih objavili u novom broju časopisa.

Osmi broj planirali smo kao tematski i to na način da imamo dva tematska bloka. Naime, ove godine se navršava 10 godina od povratka statusa Opštine Petnjica, pa u tom kontekstu želimo da prigodnim tekstovima na pomenutu temu, damo doprinos obilježavanju ovog datuma, odnosno 10-te godišnjice života Opštine Petnjica.

Na veliku žalost svih Bihoraca, ove godine smo ostali bez našeg velikana Rifata Rastodera. Tekstovima o Rifatovom djelovanju, političkim aktivnostima, spisateljstvu, djelovanju na polju kulture, životu, sjećanjima na njega, osvrtima na njegova djela….., želimo da mu odamo počast i sačuvamo od zaborava njegov lik i djelo, pritom kroz kulturu sjećanja i pamćenja u formi pisane riječi. Nadamo se da će vas ove teme zainteresovati i da ćete se u tom smislu odazvati našem pozivu.

Srdačan pozdrav svima!

Rok za predaju radova je 31. 12. 2023. god.

Radovi se mogu slati na sljedeće e-mail adrese:

[email protected]

[email protected]