AGOVIĆ: OPŠTINA NE MOŽE SAMA, VLADA MORA DA POMOGNE U SANACIJI ŠTETE OD POPLAVA

Nezapamćeno nevrijeme koje je pogodilo Gornju Vrbicu i dio sela Trpezi napravilo je velike probleme mještanima tih mjesnih zajednica.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je kazao da je nezapamćeno nevrijeme napravilo ozbiljne probleme na gazdinstvima, putnoj infrastrukturi i na poljoprivrednim usjevima.

“Gotovo da je sve uništeno na poljoprivrednim gazdinstvima od usjeva, a najveću štetu je pretrpjela sobraćajna infrastruktura.

Gotovo svi putni pravci su oštećeni, posebno je stradao tzv. kružni tok. Asfalt na ovom putnom pravcu je skoro u potpunosti uništen. Svi cjevasti propusti su bili praktično začepljeni i voda se izlila i pritom napravila ogromnu štetu.

Stradala su imanja i pojavila se klizišta. Jedno klizište u gornjim Tiganjima, četiri klizišta u Taranišima, dva u Agovićima i tri u Cikotićima…”, saopštio je Agović.

On je naglasio da su se ta klizišta pojavila tamo gdje ranije nijesu bila aktivna. Veliki broj ljudi misli da je riječ o prirodnom fenomenu koji je nemoguće objasniti.

“Građani su bili zaista u velikoj panici, ali uspjeli smo krajnim naporom privatne mehanizacije da očistimo glavne saobraćajnice i da one budu prohodne.

Ovom prilikom želim zaista da se zahvalim Ernesu Adroviću koji je i u kasnim noćnim satima radio na osposobljavanju putnog pravca Ćemani, Agovići i Cikotići i Tuji Skenderoviću koji je svojom privatnom mašinom intervenisao u gornjem dijelu zaseoka Cikotići, uklonio nekoliko klizišta i sanirao put kako tako da se može proći.

Komunalno preduzeće i Služba zaštite su reagovali i želim da istaknem dva pripadnika Službe zaštite i spašavanja Edina Cikotića i Elvedina Taraniša koji su učinili sve da ublaže posljedice ovog nevremena”, kazao je Agović.

Svi mještani na području ovog dijela Mjesne zajednice Vrbica i Trpezi su se aktivno uključili i sopstvenim učešćem dali prinos da se ublaže posljedice.

“Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada reagovati i pomoći u sanaciji ove štete, a lokalna uprava će učiniti sve što je u njenoj moći, ali unaprijed znamo da su takva materijalna oštećenja da će trebati više novca za kvalitetnu sanaciju ovog dijela naše Opštine, odnosno infrastrukturi i na gazdinstvima.

Takođe, želim da naglasim da ćemo ovih dana poslati komisiju koja je već počela sa svojim radom za procjenu štete i da ćemo imati preciznu informaciju.

Ono što je najvažnije nije bilo ljudskih žrtava i nije bilo stradanja na gazdinstvu, nije ni jedna domaća životinja nastradala”, rekao je na kraju predsjednik Petnjice Samir Agović.

ADELISA ZVEROTIĆ