BIZNIS AGRO KLUB: CALE SE NE ŠALI – BEZ RADNIKA I POMOĆI OD POLJOPRIVREDE DO PRISTOJNOG ŽIVOTA

Bihorski mladi poljoprivrednik Abdulah Cale Muratović nije se plašio neizvjesnosti u borbi za egzistenciju i dobar život od svog rada u svojoj državi.

Nije prvi put da Radio Petnjica piše o ovom mladom i hrabrom Bihorcu ali je ove godine  proširio proizvodnju na svom gazdinstvu.

,,Ove godine sam zasadio nešto oko 2.200 kg krompira, očekujem rod od nekih 25 tona cijena mladog krompira je sad za sad jako dobra očekujem da će tako i ostati”, kaže Muratović kojeg svako u Petnjici zna pod imenom Cale.

On se takođe bavi malinarstvom, posjeduje malinjak nedaleko od Petnjice površine oko 30 ari. Kazao nam je da je zarada od maline prošle godine bila dobra.

,,Prošla godina što se tiče malina bila je jedna od boljih, cijena se kretala oko četiri eura pa samim tim se moglo i zaraditi jer je bila rodna godina” kazao je Cale.

Dodaje da je malinarstvo jako unosan posao koji ne zahtjeva mnogo truda, a rad se isplati i to je nešto što bi on kao poljoprivrednik preporučio svim početnicima.

Na svom gazdinstvu posjeduje i zasade kupusa i rasad koji je on proizveo. Zasijao je oko 10.000 struka ranog kupusa,

,,Na jednoj parceli u Podvadama smo zasadili 10.000 mladog kupusa, a imam u planu da zasadim još 30.000 kasnog kupusa”, ponosno ističe mladi poljoprivrednik.

Na 35 ari je zasadio 250 kila luka pa će u ponudi imati osim kupusa, krompir, luk, kukuruz, maline, paprike, paradajz.

Na pitanje kako postiže sve to, samo je odmahnu glavom i kazao da radnika nema i da sve što smo bili u prilici da vidimo sam je zasadio. Njegov radni dan počinje ranom zorom, a kada je riječ o nedostacima u ovom poslu Muratović isitiče da nedovoljno zalaganje lokalne uprave kada je riječ o poljoprivredi.

,,Najveći problem mi predstavlja organizacija. Na početku sezone treba dosta novca, troškovi su veliki. Ova godina je jako teška za obradu zemljišta, kao što možete vidjeti kiša pada skoro svaki dan. Saradnju sa Opštinom Petnjica nemam nikakvu, ne razmišljaju o poljoprivredi, škole se zatvaraju, narod odlazi, nemaju sluha za nas poljoprivrednike i ljude koji ostaju da žive u Petnjici”, žali se Cale

Osim zasada na otvorenom i oranicama on posjeduje i plastenik od 120 kvadrata, gdje je zasadio papriku i paradajz.

Takođe se osvrnuo i na elementarne nepogode koje su zadesile Petnjicu prošle godine kada mu je  pričinjena prilična šteta. Kazao je da je prvi put Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva realno isplatilo nastalu štetu na njegovom gazdinstvu.

 

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.

 

 

 

 

ERIS BABAČIĆ