BIHORSKE BIOGRAFIJE – HADRO ADROVIĆ: Volim da pomažem zavičaj!

Hadro Adrović

U okviru projekta “Bihorske biografije” koji realizuje Radio Petnjica uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, ekipa Radio Petnjica posjetila je gazdinstvo Hadra Adrovića koji živi na Boru. Adrović je u emisiji govorio o svom životnom putu.

“Otac se bavio poljoprivredom dok je bio na Boru. Tada, 1993. godine, otišao je u Njemačku i tamo boravio nekih 12 godina. U međuvremenu je ovdje kupio zemlju, zaposlio se u “Crnagora – put” i zaradio penziju.

Dječiji dani i djetinstvo su bili zaista lijepi. Tada su bili posetci, igranke, ispraćaji u vojske i sve je bilo potpuno drugačije nego sada.

Kada sam udavao kćerku, ispraćaj sam pravio na obar, kako stari kažu, i to mi je zaista bilo zadovoljstvo. Današnje svadbe u Rožaje podsjećaju me na kafanu.

Osnovnu školu sam do četvrtog razreda završio na Boru, od četvrtog do osmog na Savinom Boru. Tada su zime bile jako teške i hladne, a mi djeca smo išli pješke.

Otac mi je preminuo vrlo mlad, nedostaju mi, kad god dođem majka bi me dočekala i ispratila i nedostaje mi ta roditeljska ljubav. Poslije srednje škole sam otišao u Sloveniju, tamo sam imao rođake i komšije, tako da sam ostao tamo. Za rodni kraj me veže djetinjstvo. Kada dođem sa puta, prvo uđem u staru kuću, pa onda u novu. Ranije je imalo više komšija koji bi dolazili, a sad ih je sve manje. Par mojih prijatelja iz Slovenije je dolazilo na Bor  kao i ambasador Slovenije, koji me je posjetio.

Volim da pomažem svoj kraj i svoje rođake. Tako da smo započeli kuću jednom rođaku. Imam i pečenjaru gdje pečem rakiju tokom zime. Nova kuća je završena prije 15 godina, mada mnogo mi je ljepše u staroj, gdje sam proveo djetinjstvo, gdje su bili otac i majka. 1983. godine sam otišao u Sloveniju. Prvi put je bilo teško bilo otići.

Uvijek me vuklo da se vratim, pa tako i dan danas. Kada sam otišao sa 19 godina prvo sam se zaposlio u rudniku, poslije u hemijskoj industriji, nakon toga sam radio kod privatnika dvije godine i onda sam otvorio svoju firmu 1996. godine.

Planiram za godinu ili dvije da se vratim i da ovdje da živim sa suprugom. Želja mi je da dijaspora što više ulaže i da se vraća.

Radili smo džamiju u selu Bor, dosta su pomagali ljudi iz dijaspore i naši građani, takođe Opština Petnjica, zahvaljujući predsjedniku Samiru Agoviću, predsjedniku skupštine Mehmedu Adroviću, predsjedniku mjesne zajednice Irfanu Adroviću”, rekao je Hadro Adrović.

Emisiju sa Hadrom možete pogledati u nastavku, kao i na našem YouTube kanalu.