BIZNIS AGRO KLUB: ŽIVOT NA KATUNIMA PLOČNIKA MEHMEDA MELA AJDARPAŠIĆA (FOTO)

Mehmed Mele Ajdarpašić

Ekipa Radija Petnjica bila je u posjeti planinskom predjelu Pločnik i tu je zatekla uglednog stočara iz Vrševa, Mehmeda Mela Ajdrpašića sa kojim je razgovarala između ostalog o životu na katunima Pločnika i Lađevca.

Pločnik se nalazi na 1.500m.n.v, gdje se obično obitavaju stočari sa prostora Petnjice. Stočari svoja grla privremeno sele na planine sa visokom nadmorskom visinom radi ispaše, a duga je tradicija odlaska stočara u planine sa većom nadmorskom visinom. Obično se na katunima izlazi početkom proljeća i ostaje se do kasne jeseni i prvog snijega. Kako Mele kaže sada su stvoreni dobri uslovi za život u katunima, ali nekad nije bilo tako.

,,Sada su uslovi mnogo bolji nego ranije, tada smo samo osnovne stvari od kuće nosili i to na konjima, nije bilo ni vode ni struje, obližnji izvor sa pitkom vodom je bio znatno udaljen. Meso ako odmah ne bi pojeli sjutra dan bi mogao odmah da ga baciš, jer nije bilo struje i friždera. Sada postoji i voda i struja pa je na neki način i život u katunima na ovom području olakšan. Ranije smo konje koristili u velikoj mjeri kao prevozno sredstvo i sa njima tjerali sir i druge potrebne stvari, a sadu su konje zamijenili džipov i auta”, kaže naš sagovornik.

Mehmed Ajdarpašić nam je saopštio da on gravitira i kreće se na prostoru od dvije planine, od Đalovića klisure do Pločnika, kaže da na pločniku boravi ljeti. On posjeduje oko 150 ovaca, a veliku pomoć i podršku mu pružaju supruga i djeca.

,,Ljeti sam pretežno na Pločniku posjedujem oko 150 ovaca, tu boravimo sve do kasne jeseni, a nije strano ni da dočekamo prvi snijeg u ovim predjelima. Zima ovdje zna biti jako surova” kaže Mele.

Kazao da većih problema nema, ali da vukovi koji prate stočare prave velike probleme, kako njemu tako i drugim stočarima, jer ih iz godine u godinu ima sve više. Takođe je kazao da će se ovčiji sir ove godine kretati od osam do 10 eura, dok će za kravlji sir biti potrebno izdvojiti od šest do sedam eura.

 

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.

 

 

 

 

 

ERIS BABAČIĆ