Zapažen uspjeh petnjičke učeničke kompanije “Smart stick”

Prethodne nedelje, 8. i 9. maja 2023. godine na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru drugog po redu Festivala preduzetništva u Crnoj Gori, održano je drugo Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija Crne Gore, u organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori, članice svjetske preduzetničke mreže Junior Achievement World Wide.
Pored nacionalnog takmičenja, u okviru istraživačkog poduhvata Zaori dublje, proširi brazde (upoznati Prijestonicu CG) Drugog dana Festivala organizovana je XIII međunarodna Berza preduzetničkih ideja, na kojoj su preduzetničke ideje iz Crne Gore i Evrope, finansijski podržane od strane biznis sektora u Crnoj Gori.
Učenička kompanija je program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vrijeme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja.
Na taj način je i petnjička Učenička kompanija “Smart stick” osvojila vrijednu novčanu nagradu na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Učenici srednjih škola u Crnoj Gori predstavili su kroz 22 učeničke kompanije rezultate jednogodišnjeg rada u rukovođenju kompanija, i to stručnom žiriju kojeg su činili istaknuti pojedinci iz privrede i institucija koje podržavaju preduzetnički ambijent u CG.
Članovi naše kompanije:
Selmo Tiganj (IV)
Adelisa Mehović (IV)
Adelina Muratović (II)
Amra Tiganj (IV)
Struktura takmičenja obuhvatala je aktivnosti poput sajamskog predstavljanja Učeničkih kompanija, intervjua sa stručnim žirijem, razgovora sa investitorima, te i scenskih prezentacija.
Sajam učeničkih kompanija organizovan je u otvorenom formatu, te su stoga predstavnici kompanija mogli predstaviti svoj rad i rezultate članovima Upravnog odbora, akademskom i biznis sektoru, pa i prodati svoje proizvode i usluge.
Scenske prezentacije održane su u formatu od 4 minuta, nakon čega su uslijedili individualni intervjui sa žirijem, a na putu do konačne odluke o pobjednicima.
Mentor naše Učeničke kompanije  “Smart stick”je nastavnik Daliborka Božović.
ERIS BABAČIĆ