KOMPANIJA “TALAS BIHORA” SE PRIKLJUČILA PROJEKTU “AKCIONI PLAN 2023”: UČENICI SMŠ POSJETILI REDAKCIJU RADIJA PETNJICA

Unija srednjoškolaca Crne Gore realizovala je projekat Akcioni dan 2023 u čak 21. opštini, i to: Petnjici, Baru, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Beranama, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Podgorici, Tivtu, Ulcinju, Žabljaku, Andrijevici i Zeti.

Kompanija Talas Bihora, u čijem sastavu posluje Radio Petnjica, pridužila se projektu i tim povodom su četiri učenika SMŠ Petnjica posjetili redakciju Radija Petnjica.

Učenici Adelisa Zverotić, Selmo Tiganj, Ilda Adrović i Erna Muratović su se na kratko upoznali sa radom redakcije Radija Petnjica i portala.

Projekat „Akcioni dan“ već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom Social Day. Projekat podrazumijeva da tokom jednog dana srednjoškolci širom zemlje dobiju priliku da određeni vremenski period i u skladu sa svojim obrazovnim profilima obavljaju poslove kod različitih poslodavaca (partnera na projektu), bez obaveze da tokom ta 24h pohađaju nastavu u školi. Za posao koji obavlja kod određenog poslodavca tokom Akcionog dana, svaki srednjoškolaca/ka dobija dnevnicu u iznosu od 10 (deset) EUR, koja se uračunava u poseban fond na osnovu kojeg se raspisuje konkurs koji za cilj ima finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, te podizanje svijesti o drugim društveno važnim temama i pitanjima.

Unija srednjoškolaca Crne Gore projekat „Akcioni dan“ ove godine sprovodi šesti put. U prvih 5 godina imali smo preko 500 poslodavaca, u 22 crnogorske opštine, sa preko 2000 srednjoškolaca koji su imali priliku da steknu dodatnu iskustvo u okviru jednog radnog dana i prikupi iznos od preko 15 hiljada EUR. Od prikupljenog novca finansirani su projekti učeničkih parlamenata srednjih škola, koji su imali za cilj suzbijanje vršnjačkog nasilja, promociju zdravih stilova života i preduzetništva među srednjoškolcima u Crnoj Gori, zaštitu životne sredine i sl. Novčana sredstva koja prikupimo tokom realizacije projekta ove godine biće uložena na isti način, uz određeni dio sredstava koji ćemo iskoristiti za unaprjeđenje projekta sledeće godine.

Zbog velikog odziva srednjoškolaca i kvalitetne saradnje sa poslodavcima u toku prethodnih godina, odlučili smo da projekat i ove godine realizujemo na široj teritoriji naše zemlje i projektnim aktivnostima obuhvatimo skoro sve crnogorske opštine. Prema tome, Akcioni dan 2023 obuhvatiće čak 21. opštinu i to Bar, Bijelo Polje, Budvu, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Berane, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Podgorica, Tivat, Ulcinj, Žabljak, Andrijevicu, Zetu i Petnjicu. Datum predviđen za realizaciju projekta je 27. april 2023. godine.

ADELISA ZVEROTIĆ