BIZNIS AGRO KLUB: Bihorski organski sokovi Amara Muratovića na Luštici (FOTO I VIDEO)

Uspješni privrednik iz Petnjice Amar Muratović juče je izložio svoje proizvode na ,,Zuzalu Farmere Market“ u Luštici što je još jedan dokaz da su njegovi svježe cijeđeni, organski proizvodi visokog kvaliteta i da je već sada nadaleko poznat Bihorski brend.

,,Naši Bihorski proizvodi na jednom od najprestižnijih i najluksuznijih lokacija na crnogorskom primorju koji okuplja ljude iz cijelog svijeta iz različitih sfera života“ kazao je Amar Muratović.

Zuzalu je dvomjesečni pop-up grad u zalivu Luštica, nastanjen sa 200-400 ljudi iz celog svijeta koji dijele istu strast za zajednicu, dobrobit, dugovječnost i kriptovalute. Oni teže prema tome  da upoznaju i podrže poljoprivrednike i preduzeća koja imaju najbolje reference u Organskoj i domaćoj proizvodnji iz oblasti Poljoprivrede.

Portal Radija Petnjica pisao je u više navrata o Amaru, o njegovom entuzijazmu, poslovnosti i maksimalnoj posvećenosti svom biznisu kojim, osim što održava porodicu i pravi profit, promoviše Bihor.

Ovaj poljoprivredni inžinjer je, i pored ponuda da ode u “bijeli svijet”, ostao da radi na svom imanju u Petnjici.
“Počeli smo 2016. godine sa podizanjem voćnjaka na 50 ari zemljišta, naredne godine sa malinjakom, jer on brže vraća novac. Malinjak beremo već više godina, dok je mladi voćnjak ove godine donio prve plodove šljive i kruške. Imamo i starije voćnjake sa više vrsta voća, koji rađaju dosta dobro, sa obzirom na to da se sve radi u okviru organske proizvodnje“, kaže Muratović.

Takođe, kaže Muratović, bavi se, u manjem obimu, i stočarstvom i pčelarstvom.

„Počeli smo sa preradom voća u džemove, pravimo tradicionalni pekmez od šljiva, džem, sirup i slatko od malina. Plasman proizvoda je većinom u inostranstvu, ali takođe smo uključeni u projekat Regionalne razvojne agencije preko kojih ćemo proizvode plasirati prema Podgorici i primorju.
Gazdinstvo Muratović je učesnik sajmova, gdje god može da stigne.

„Imamo pretenzije da radimo i da se proširujemo. Dodatno uz poljoprivredu održavamo i imanja iseljenika iz Bihora, počev od Petnjice, Ponora, Trpezi, Vrbice, ali najviše u selu Lagatore, tako da oni kada dođu na odmor sve im bude uredno i svima bude lijepo.

„Bilo je i ponuda za posao, ali pošto nisu bili u mojoj struci više sam volio da krenem samostalno, zaposlimo par ljudi, još pogotovo kada krenemo sa hladnim cijeđenjem sokova, umjesto pečenja rakija, smatramo da je korisnije voće iskoristiti i iscijediti u zdrave sokove“, ističe Muratović.

„Imamo jake ambicije i ovdje sam odlučio da ostanem. Bitno je šta čovek želi, jer nije sve u novcu. Da sam htio zbog novca da idem sigurno ne bih ostao ovdje. Ali volim svoje rodno mjesto i sve ljude u njemu, prirodu i sve sto imamo u Bihoru, to je nešto što nema cijenu, ovdje dišem punim plućima“, kaže Muratović.

ERIS BABAČIĆ

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.