“NE DAMO TE ZEMLJO OBILIĆA”: Srećna nam pomirena (sa sudbinom) Crna Gora

Slike, video snimci čovjeka iz Nikšića, obučenog u srpsku uniformu, sa uzdignuta tri prsta, dok se iz pozadine čuje pjesma Danice Crnogorčević ”Ne damo te zemljo Obilića…”, razvijena zastava Srbije u Beranama od 200 metara, kokarde i četnička znamanje na ulicama crnogorskih gradova, pokazuju koje je zapravo pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, a da to nije samo 37-godišnji odlikaš jakov Milatović.

Rimejk litija od Hrama do centra Glavnog grada, razvijena srpska zastava u Beranama od 200 metara, i sve sinoćne kokarde i četnička znamenja poruke su kuda ide ovaj brod.

Novi predsjednik je, nakon objavljenih rezultata, izverglao više fraza karakterističnih za populiste i neiskusne mlade ljude poručujući da je pobjeda istorijska, da je pobijeđen kriminal, da je pobijedila pomirena Crna Gora, da će biti predsjednik svih građana Crne Gore i tako dalje i tome slično. Nije pomenuo plate od 1.000 eura, ali to se valjda podrazumijeva.

Okružen tridesetoavgustocima i političkim ocem Zdravkom Krivokapićem koji ga je ljubio kao što je roditelj ljubio jedinca kada ga je slao u vojsku, Milatović je uzviknuo “vidite koja je ovo snaga”. I dok se pio šampanjac na samo par stotina metara više stotina građana ispred Hrama Hristovog vaskrsenja proslavljalo je pobjedu.

Okupljeni građani nosili su državne zastave Srbije, trobojke, pjevalo se ,,Kosovo je Srbija“, ,,Crna Gora i Srbija to je jedna familija“ i srpske nacionalističke pjesme, a posebnu egzaltaciju mase izazvala je oda ratnom zločincu i vođi četnika u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću. ,,Čiča Dražo gdje je moje dijete, čuvaju ga srpske bajonete“.

“Spontano” kao i 2019. i 2020. godine novi pobjednici su se sjetili litijaškog zanosa te prošetali, prvo Moskovskom ulicom, a potom Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, da bi napravili krug Ulicom slobode i Bulevarom Crnojevića nazad do Hrama.

Usput, da ne bude dileme ko su, bacili su poneku baklju ka balkonu na kojem je bila okačena crnogorska zastava. Tokom šetnje i slavlja orilo se ,,Gotov je“ i ,,Dritane hapsi“.

A onda su počele da pristižu čestike iz regiona i svijeta. Među prvima, gle čuda, stigao je “brzojav” iz Banjaluke, od predsjednika RS Milorada Dodika, gdje je Milatović i njegov partijski kolega Spajić još za vrijeme ministrovanja tvrdio pazar i proširivao ekonomsku saradnju.

“Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske”, tvitnuo je Dodik.

I Dodikova desna ruka, a predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, uz čestitke saopštila je i nadu da će sada sve biti bolje i da će odnosi napredovati.

U redu za čestitanje stao je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, pa bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i ostali…

I srpski tablodi ostali su na njihovom nivou. U Crnoj Gori, u njihovoj interpretaciji, nije pobijedio Milatović već je pao Milo što je znak da se ukazala šansa da se dokrajči posao započet ne tako davne 2019. i 2020. godine.

I za kraj ilustracija koja govori dosta toga, a koju je primijetio Ljubo Filipović.

Na pobjedničkoj bini Milatovićeve “armade” nije bilo nijednog etničkog Crnogorca.

Srećna nam pomirena (sa sudbinom) Crna Gora!

SAMIR RASTODER

PREUZETO (STANDARD)