ĐUKANOVIĆ U PETNJICI OSVOJIO 80 ODSTO GLASOVA, MILATOVIĆ 8, BEČIĆ 7 ODSTO.

Milo

Crna Gora će šefa države dobiti u drugom krugu predsjedničkih izbora i za tu funkciju će se boriti kandidati Demokratske partije socijalista i Pokreta „Evropa sad“ Milo Đukanović i Jakov Milatović – pokazuju preliminarni rezultati predsjedničkih izbora.

Prema podacima Centra za monitoring, na uzorku od 99,5 odsto, Đukanović je osvojio 35,3 odsto glasova, a kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović 29,2 odsto.

Kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića podržalo je 19,3 odsto birača, Demokrata Aleksu Bečića 10,9 odsto, a kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović-Stanković 3,2. Kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović osvojio je 1,4 odsto glasova, a influenser Jovan Radulović 0,8 odsto.

Petnjica je tradicionalno većinski glasala za Đukanovića. Od 2329 važećih glasova, kandidatu DPS-a pripalo je 1865 ili 80 procenata podrške. Na drugom mjestu je kandidat Evrope sad Jakov Milatović sa 177 glasova ili osam procenata podrške, Aleksa Bečić je osvojio 159 glasova ili sedam odsto, Draginja Vuksanović Stanković 98 glasova odnosno 4 odsto, influenser Jovan Radulović 15 glasova ili jedan odsto, Andrija Mandić 13 glasova i takođe jedan odsto i Goran Danilović samo sa dva glasa.

Izlaznost u Petnjici je bila 37,8 %, što je mnogo ispod izlaznosti 2018. godine.

Na prošlim predjedničkim izborima za Đukanovića je glasalo 2382 glasača, dakle više u odnosu na ove izbore za nešto iznad 500. Međutim, na prošlim izborima glasalo je 2854 glasača, a na ovim 2329 ili 525 manje. U procentima, kandidat DPS Milo Đukanović u Petnjici nije pao, ostao je na istom u odnosu na prošle predsjedničke izbore što se može smatrati uspjehom i novog rukovodstva lokalnog ogranka DPS-a.

Jakov Milatović je, očigledno, uzeo glasove SPP-a, jer je na prošlim predsjedničkim izborima kandidat te partije Hazbija Kalač osvojio 142 glasa.

Najveći pad u odnosu na predsjedničke izbore iz 2018. imala je Draginja Vukasnović Stanković, kandidatkinja SDP-a koja je na ovim izborima osvojila 98 glasova, a na prošlim 234. Međutim, njen rezultat korespondira snazi SDP-a na lokalnom nivou gdje je ta partija u padu sa samo jednim odbornikom u petnjičkom parlamentu.

Iz ovih činejnica lako je zaključiti da će Đukanović u Petnjici i u drugom krugu biti siguran i da će osvojiti najviše glasova.

S.R.