FOLKLORAŠI NAPUNILI SALU: Održana VIII Regionalna-bošnjačka smotra folklora u Centru za kulturu Petnjica

Proteklog vikenda u Centru za kulturu Petnjica održana je osma po redu Regionalna-bošnjačka smotra folklora. Cilj ovog projekta je očuvanje bošnjačke kulture i tradicije, na ovoj manifestaciji priliku da se predstave imala su Kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije.

KUD ,,Mladih”- Novi Pazar

KUD ,,Ramadan Šarkić” – Tuzi

KUD ,,Plavsko jezero” – Plav

KUD ,,Vrelo Ibra” – Rožaje

KUD ,,Bihor” Petnjica.

Kao specijalni gosti: KUD ,,Sloga” Đenovići

Ova manifestacija je izazvala veliko interesovanje kod građana Petnjice, pa je tom prilikom Centar za kulturu Petnjica bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Programu su prisustvovali, osim predstavnika lokalne samouprave i mnogi drugi eminentni gosti, kako iz političkog tako i iz društvenog života, amasador Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, Zećir Ramčilović, Emir Dacić direktor fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava., a moderator večeri bila je Šejla Huremović.

,,Evo imali smo priliku da ispratimo osmu Regionalnu-bošnjačku smotru folklora, kao što ste vidjeli ovo već zauzima međunarodni karakter, što je nama kao finansijeru, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjiskih prava posebno bitno, jer upravo i fond se zalaže sa multietničnost i smanjena te etničke distance” kazao je direktor Fonda za ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori Emir Dacić.

Ambasador Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Zećir Ramčilović je kazao da mu je bilo čast prisustvovati jednoj ovakvoj, veličanstvenoj manifestaciji.

,,Poslali smo iz Petnjice jednu jasnu poruku multikulturalizma i porku zajedništva, kako se može preko muzike, kulture i folklora poštovati i unaprijeđivati saradnja, kao i zbližavanje naroda na ovim prostorima. Tako da ovo je jedna prelijepa manifestacija. Ja kao ambasador Sj.Makedonije sam počastvovan što sam večeras ovdje”

Direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj, istakao je zadovoljstvo nastupima i brojem učesnika. Takođe se zahvalio i brojnim sponzorima koji su dali doprinos u realizaciji ove manifestacije.

,,Koristim priliku da se svima zahvalim večeras, svima koji su bili dio manifestacije, kako učesnicima, brojnoj petnjičkoj publici, predstavnicima Fonda i Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, predstavnicima medija”

Takođe na ovoj smotri je premijerno izvedena i koreografija  ,,Zulino kolo” u izvedbi KUD-a Bihor.

,,Zulino kolo je nastalo na jednoj svadbi u Trpezima 1992. to je bila svadba Ćake Talevića, rahmetli Zula je bila jedan zaista dobar igrač i ljudi koji su znali u tom periodu narodne igre su rekli ,,Ajde Zulo povedi nam ti jedno kolo” i to je nama iz KUD-a, prevashodno meni, bila obaveza da uradimo ovo kolo”, zaključio je Tiganj.

ERIS BABAČIĆ