POTRAGA OD KOSOVA DO PETNJICE: BRAĆA BAJRAKTARI PRONAŠLI GROB SVOG PRETKA KOJI JE POGINUO PRIJE 80 GODINA

Braća Gani i Mustaf Bajraktari sa Kosova, su prije nekoliko dana na prostoru Petnjice, najvjerovatnije, pronašli grob svog djede koji je poginuo tokom Drugog svjetskog rata. Prema njihovim riječima, potvrdu će tražiti DNK analizom u narednom periodu.

Kako kažu, njihov djed je bio komandant albanske vojske i zvao se Zymer Bajraktari, a prema priči njihovog oca, ovaj komandant je stradao u Bihoru u krvavom obračunu 1943. godine.

Potomci ovog albanskog komandanta su sa veoma malo informacija krenuli u potragu koja ih je dovela do Bihora. Jedan od snažnih motiva potrage bio je i amanet njihovog oca kojim ih je obavezao da nađu djedov grob i da mezar prenesu u zavičaj.

Razgovarajući sa mještanima, tragovi su ih brzo odveli do Radmanaca. Stariji mještani su upamtili priču prema kojoj je u Radmanskoj klisuri, iznad pećine, prilikom vojnog obračuna stradao albanski vojnik čije ime nijesu znali. Tek nakon nekoliko dana, žene iz tog sela su pronašle tijelo i ukopale ga u obližnje seosko groblje. Nakon toga, ostala je samo priča koja se prenosila, da na groblju u Radmancima počiva Albanac koji je stradao. Vremenski okvir i priče se umnogome poklapaju, pa je vrlo vjerovatno da to zaista jeste mezar Bajraktarija.

Jedan od braće, Gani Bajraktari je na svom FB profili napisao da su se upustili u misiju, koja je u startu izgledala nemoguća, a završila se potpunim rezultatom.

“Mjesto pada i grob mog djede – Zimera Bajraktarija, koji je prije 80 godina pao na oltar slobode predvodeći odred dobrovoljaca kosovskih Albanaca! Neopisiva emocija za mene, mog brata Mustafu, Bedri Tahira (doajen albanskog pisma, enciklopedija u sebi), koji nas prati na ovom putu, i lokalne prijatelje koji nas nikada nisu napustili”, naveo je Gani Bajraktari.

On je dodao da je potraga za djedom, sa ono malo podataka koje su imali, a koja je više ličila na lijep roman, postala stvarnost zahvaljujući gostoprimstvu i spremnosti mještana Bihora i Petnjice.

“Petnjica je za mene od potpuno nepoznatog mjesta postala najomiljenije, gdje ću uživati ​​više nego u bilo kojem drugom mestu! Tu sam osjetio svoje korijenje i svoj udio u njenom čistom zraku.  Hvala djeda! Hvala Petnjičani, braćo mog djeda”, napisao je Gani Bajraktari na FB stranici.

Prema tvrdnji Bajraktarija, a i mještana Petnjice, komandata Zimera Bajraktarija na groblje u Radmancima sahranile su tri žene, a jedna od njih je i bika Skendera Kema Muratovića.

SAMIR RASTODER/SELMA ADROVIĆ