PRIZNANJE ZA FILANTROPIJU: SAITU LATIĆU SPECIJALNA NAGRADA ZA DOPRINOS DIJASPORE

Fond za aktivno građanstvo uručio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju “Iskra” za prošlu godinu. Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji živi u Švajcarskoj. Latić je poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, a donirao je 20 hiljada eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici.

Programska menadžerka u Fondu za aktivno građanstvo Nađa Dragović kazala je da je dodjela nagrada prilika da se oda priznanje i ukaže poštovanje svima koji doprinose stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.

“Radosna sam što je “Iskri” – putokaza, sve više, što nam osvjetljavaju put dobročojstva i dobročinstva. Dodjeljujemo deset “Iskri”: sedam specijalnih priznanja i tri nagrade, od kojih je jedna posthumna”, kazala je Dragović.

Zamjenik gradonačelnika Cetinja Miloš Mudreša rekao je da humanost, pažnja i odgovornost jednih prema drugima moraju biti neizostavni dio zajedničkog puta razvoja lokalne zajednice i cjelokupnog društva.

Kako se navodi u saopštenju, preduzeće Put-Gross iz Bijelog Polja dobilo je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici.

Dobitnik nagrade za individualni doprinos je učesnik i pokretač mnogih akcija dijaspore iz Njemačke – Rožajac Hajrudin Ledinić.

“Prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije kovid -19 kada je donirao deset hiljada eura, izgradnja mosta za mještane svog rodnog sela u vrijednosti preko 70 hiljada eura, samo su neki od razloga zbog kojih je dobitnik priznanja”, navodi se u saopštenju.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je profesorici francuskog i latinskog jezika Gordani Sarić.

Sarić je autorka 22 knjige ljubavne i dječije poezije, a njene pjesme uče se u osnovnoj školi.

Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa “Ana Đoković – in memoriam”.

Višedecenijski rad Raseme Hekalo, jedne od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Oaza” iz Bijelog Polja, na polju unapređenja uslova djece sa smetnjama u razvoju nagrađen je Iskrom za građanski doprinos opštem dobru.

„Zahvaljujući desetogodišnjem predanom radu i humanosti, koja je prepoznata širom Balkana, specijalno priznanje je dobio Hilal fond“, kaže se u saopštenju.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Cetinjaninu Aleksandru Vukoviću.

Specijalno priznanje za podršku mladima uručeno je kompaniji Coca Cola HBC.

Nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru.

Kosović je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije u Podgorici, 1960. godine.

Dodjelu nagrade “Iskra organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije “Ćano Koprivica”.

PREUZETO: VIJESTI