USKORO NOVO KOLO U REPERTOARU KUD BIHOR: ROŽAJAC BEĆO KUJEVIĆ POSTAVLJA KOREOGRAFIJU “ZULINOG KOLA”

U okviru Projekta “Regionalna Bošnjačka smotra folklora i scenska obrada i postavljanje koreografije Zulino kolo” koji  je podrzao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, KUD Bihor je započeo saradnju sa Sulejmanom Bećom Kujevićem   poznatim muzičarem i producentom  iz Rožaja.

Ekipa Radija Petnjica je posjetila Centar za Kulturu Petnjica, uvjerila se da se vrijedno radi na pripremi nove koreografija za ,,Zulino kolo” i tom prilikom razgovarala sa predsjednikom KUD-a Bihor Sinanom Tiganjom i Kujevićem.

,,S obzirom na to da smo mi imali Zulino kolo, koje je samo trebalo scenski doraditi i poraditi mnogo više na njemu, dali smo Beću zadatak da sve to malo istraži. Znajući da on ima folklorne krvi prepustili smo mu odgovornost da proba da postavi i koreografiju, zajedno sa našim koreografom. Nadam se da će veoma brzo ova koreografija biti još jedna u nizu koreografija KUD-a Bihor” zaključio je predsjednik KUD-a Bihor Sinan Tiganj.

On je najavio da će ,, Regionalna-Bošnjačka smotra folklora” biti realizovana u martu.

,,Evo opet se nastavlja saradnja koja traje duži niz godina sa ljudima iz Petnjice, posebno sa predsjednikom KUD- a Bihor Sinanom Tiganjom. Prije tri godine smo uspješno odradili muziku i aražman za ,,Babovo kolo”, dok je Ibiš Kujević radio koreografiju, Sinan Tiganj s obzirom na to da znamo da voli inovacije i da dosta toga radi na polju kulture došao je na ideju da uradimo zajedno muziku i aražman za to kolo.T rudio sam da bude autentično u etno stilu, vezano za Bihorski kraj. Skoro 40 godina pratim folklor i kao igrač i kao muzičar, zadnjih par godina uradio sam dosta muzike i aražmana za brojne folklorne ansamble, nije mi strano ni poznavanje koreografije, s obzirom na to da potičem iz porodice koja se decenijama unazad bavi folklorom i tradicionalnom muzikom” zaključio je poducent Sulejman Beća Kujević.

ERIS BABAČIĆ