IZAŠAO NOVI BROJ REVIJE „BIHOR“

Revija Bihor, 41. broj

Ovih dana je iz štampe izašao novi, 41. broj revije Bihor, koja na 56 strana donosi obilje tekstova iz Crne Gore i Luksemburga.

Cijeli tiraž od 1 000 primjeraka je unaprijed rasprodat u Crnoj Gori, Luksemburgu, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Ovaj broj otvara uvodni tekst glavnog i odgovornog urednika Faiza Softića koji govori o potrebi i izgledima da se u Petnjici, u etno stilu, izgradi Bihorska kuća pisaca koja bi svojom arhitekturom i namjenskim sadržajem služila za ponos Petnjici i Bihoru.

Revija donosi opširan tekst o 12. festivalu “Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu”, kao i bogatu rubriku “Hronika udruženja”.

U rubrici „Portret“ Remzija Hajdarpašić donosi tekst o Aliji Rastoderu koji važi za uspješnog Bihorca u Luksemburgu, a koji je prošao trnje i kamenje od svog rodnog Savinbora, poreko Podgorice i Njemačke do Luksemburga.

Rubrika „Retrospektiva“ rasvjetljava odavno zaboravljeno Berane i govori o ulozi islamskih mekteba u razvoju toga kraja.

U rubrici „Iz Luksemburga“ može se pročitati o aktivnostima Šure – Vrhovnog starješinstva muslimana u Luksemburgu i izboru novog predsjednika.

Božidar Proročić, književnik i publicista sa Cetinja, u rubrici „Intervju“ razgovarao je sa dipl. ecc. Ruždijom Kočanom, gdje su podrobno tretirali organizaciju života iseljenika i očuvanje tradicije i sopstvenog identiteta.

Magistar filozofije Esko Muratović iz Nikšića i u ovom broju bavi se leksikom Bihora i kroz konkretne primjere govori o srodnosti riječi i njihovim značenjima.

Rubrika „Kultura“ obiluje nizom tekstova iz sljedećih oblasti: Braho Adrović donosi tekst – Tužne slike s bihorskih vjetrometina, posvećen drugom tomu antologije pod imenom „Orfeji Bihora – Pričam ti priču“, koju je priredio poznati crnogorsko-sandžački književnik Safet Adrović Vrbički. Tu je i vrlo uspjela priča Seada Ramdedovića – “Jetim”, Resmije Šutković Ajdarpašić – “Zovem se Muška” i još nekoliko vrlo značajnih književnih tekstova.

Stalni saradnik revije Bihor iz Podgorice, službenik Mešihata Islamske zajednice Džemal Dacić, i u ovom broju donosi poučan tekst iz islamske kulture i civilizacije islamske umjetnosti i duhovnosti.

U ovom broju može se pročitati tekst o dvojici mladih Bihoraca iz familije Latić koji važe za istinske talente i velike nade u stonoteniskom sportu.

Čitajte reviju Bihor, prvo glasilo doseljenika sa Balkana u Luksemburgu!

F. S.