ZAVRŠEN 12. FESTIVAL „DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU“

U kasnim popodnevnim satima 10. decembra, završen je 12. po reedu festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“ koji tradicionalno organizuje ZK Bihor, udruženje koje samo u naslovu ima lokalnu odrednicu, dok lepeza aktivnosti na kulturnom i humanitarnom planu svjedoče da se radi o udruženju koje svojim djelovanjem prelazi granice i Crne Gore i Luksemburga.

Piše: Faiz Softić, glavni i odgovorni urednik revije Bihor

Festival je započeo uoči spomenutog datuma, u prestižnom restoranu „L'Inconnu“ u luksemburškom gradiću Šengenu, gdje su se okupili učesnici koji su doputovali iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine te aktivisti i članovi UO ZK „Biohor“.
Bila je to prilika da se poslije radne večere pristupi promociji nedavno štampanog 40. broja revije Bihor, koju izdaje istoimeno udruženje u Luksemburgu.
Na promociji su govorili: prof. dr Draško Došljak i Mirsad Rastoder, te Remzija Hajdarpašić i glavni i odgovorni urednik Faiz Softić.

Prof. Došljak istakao da je revija BIhor glasilo koje se rado čita u dijaspori i u domovini, te da je već odavno prepoznatljiva po svom kvalitetu, pri čemu je naglasio:

– Da je u reviji samo „Riječ urednika“ bilo bi dovoljno za jedno izdanje ovoga glasila – misleći na tekst o ponašanju crnogorski navijača na utakmici Crna Gora – Bosna i Hercegovina.

I ostali promotori su vrlo afirmativno  govorili o reviji Bihor, izrazivši nadu da će ona još dugi niz godina radovati svoje čitaoce, kako u domovini, tako i širom Evrope i svijeta, znajući da vrlo često jedan dio tiraža odlazi i u daleke zemlje svijeta.

Festival je zvanično otvoren sutradan, 10. decembra, kultnom bošnjačkom sevdalinkom „Sejdefu majka buđaše“, a onda je moderator programa, sekretar ZK „Bihor“ Hamdija Rastoder, pozvao predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja Edina Meda Latića da i zvanično otvori festival.
Latić je u svom pozdravnom govoru poželio dobrodošlicu gostima i kazao da su „kultura i tradicija osnovna obilježja svakog čovjeka, pa se i mi, već dugi niz godina, trudimo da pokažemo one vrijednosti koje nas čine prepoznatljivim u svakom pogledu“.

– Mi Bošnjaci Crne Gore imamo šta pokazati drugima i na to smo ponosni – kazao je Latić.

Ovaj festival bio je u znaku nedavno objavljene antologije „Prozno stvaralaštvo žena Bošnjakinja Crne Gore“, koju je priredila prof. dr Sofija Kalezić.

Učesnici ovogodišnjeg, 12. festivala „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“ bili su:
prof. dr Sofija Kalezić, mr Misera Suljić-Sijarić, Selva Ramčilović-Šabotić, prof. Hanifa Halilović-Krasnić, Resmija Šutković-Ajdarpašić, prof. dr Draško Došljak, Faiz Softić, Remzija Hajdarpašić, Braho Adrović, Božidar Proročić, Mirsad Rastoder, Dijana Tiganj, Petar Đuričković, Amila Pačariz, Sead Sejo Muslić (gitara), Dino Burdžović, te poznati izvođač sevdalinki Elmir Ramović.
U više navrata dva KUD-a: KUD „Evropa“ i KUD ZK „Bihor“, izveli su nekoliko koreografija.

Po ocjeni gostiju i mnogih prisutnih, bio je ovo jedan od najbolje do sada organizovanih festivala.
Idemo dalje – moto je ZK „Bihor“!